2009. november 25., szerda

A jeladós kék vércsék "térképrajzai"

A jeladós kék vércsék - a tojók feje rozsdabarna - Afrika néhányszáz kilométernyi területén, főképp Angolában, néha átkalandozva a környező országok területére - élik telelő napjaikat. Mintegy 1000 pár fészkel nyaranta belőlük Magyarországon, egy tojó vijjogó hangja itt hallgatható meg.
Virág-vércse és Csalán-vércse már július végén "kirándult" egy nagyobbat, és a Fekete-tenger közelébe repült. (A fenti két térképrészlet augusztus 20-i illetve 17-i .) Aztán eljött a szeptember vége, és a "genetikai kód" valamennyiüket ugyanabba az afrikai térségbe vezette... A jeladós kék vércsék interaktív térképe és az új hírek a madarakról itt követhetők. (A nyolc jeladóval felszerelt vércséből csak hat szerepel az interaktív térképen, a másik kettő jeladója sajnos nem működik.) A jeladók felszerelésekor megjelent cikkben ez szerepel az MME honlapján: "Ez mérföldkő lehet a madárvonulás-kutatásban. Az alig 130-180 grammos súlyú kék vércsékre eddig nem állt rendelkezésre műholdas nyomkövető, így a hazai kék vércsék vonulásáról és teleléséről gyakorlatilag semmit sem tudunk!" A Duna Tv filmje a kék vércsék védelmi programjáról és a jeladókról itt. Anita-vércsére szerelik a filmben a jeladót.
Egy video Magdi-vércse jeladójának felszereléséről - sajnos az ő adatai nem szerepelnek a térképen. Vajon merre járhat? Az MME videója a legelső, július 10-i jeladó felszerelésről itt. Jázmin-vércse kapott zsákocskát is a fejére, míg ráerősítették a műszert.És most Afrikában, úgy 7000 kilométernyire innen, ezekkel a parányi "ketyerékkel" rajzolják a kék vércsék a színes vonalakat a Google-térképen... Áprilisban jönnek majd vissza.
(A jeladók felszereléséről a képeket a Youtube-videofilmekből vágtam ki. )

Nincsenek megjegyzések: