2009. november 26., csütörtök

Tom-daru útja végére ért

Sajnos, nem mindig jó híreket továbbítanak a jeladók a madarak sorsáról. Az egyik észtországi jeladós daru, az idén felnevelkedett Tom-daru Szudánban elpusztult november 12-én. Ezer kilométernyire volt Etiópiától, ahol évente mintegy 50 ezer daru telel. A kutatók szerint a fiatal daru a kimerültségbe halhatott bele, a daruszülőkkel együtt repült, és nem bírta a nagy tempót. Október 9-én indultak, és napi tíz órákat repültek... Tom-daru testvére, Juta-daru már Belorusziában elpusztult. A daruszülők megérkeztek Etiópiába, ők sikerrel megtették a hatezer kilométernyi távot.
Az észtországi darvak többnyire Spanyolországban illetve a Földközi-tenger partvidékén telelnek (valószínűleg Magyarországon átvonulva), ezért is kísérik különös figyelemmel a hosszabb-nehezebb utat választó, Ukrajnán-Törökországon keresztül átrepülve, Etiópiát megcélzó darvakat. Tom volt a tizedik észt daru, aki jeladót kapott. Észtországban mintegy 7000 pár daru fészkel, ez az európai daruállomány kb. egytizede.
Sajnos, az észt jeladós darvakról nem tesznek közzé olyan folyamatosan követhető adatbázist, mint a finn jeladós darvakról. Az egyik finn jeladós daru, Upetto is ezen az útvonalon indult el, utoljára a Krím-félszigetről, a Szivas-öbölből vették a jeleket tőle, de az ő sorsáért is aggódnak a kutatók, mert a rádiójelek kiértékelése nem adott elég bizonyságot arra, hogy a daru mozgásban van és él...

Az Etiópiában telelő darvak nagy része valószínűleg Oroszország területéről érkezik. De kevés a meggyűrűzött daru, kevés még a madarászok tudása is, a daruvonulások utóbbi években elterjedt jeladós követésétől még sok új információt várnak az ornitológusok.
Egy térkép a darvak migrációs útvonalairól: itt. A darvaknak általában a lábára szerelik a jeladót, erről egy cikk képekkel: itt.

Nincsenek megjegyzések: