2009. november 24., kedd

Dél-Alföldön a jeladós darvak

Újabb tartózkodási adatokat tettek közzé a finn jeladós darumadarakról: Juka-daru is a Hortobágyon állomásozik, de mire ő megérkezett, a másik kettő már elhagyta a Hortobágyot. Inka-daru és Renttima-daru hetek óta a Dél-Alföldön van. Tehát nem arról van szó, hogy a darvak korábban indultak el a telelőhelyükre, mint tavaly - ezt nem is indokolta volna a szokatlanul meleg november közepi időjárás... Csak nem tetszett nekik a megváltozott hortobágyi "klíma" - leeresztették megszokott helyük, a Kondás-tó vizét, a helyette választott virágoskúti halastavakat pedig újra feltöltötték vízzel, így hát a darvak elindultak számukra megfelelőbb helyet keresni, szerencsére találtak is a Dél-Alföldön... És a jeladós madárkövetési technika ilyen pontosan rögzíti az élőhelyeken bekövetkezett változásokat...
Renttima-daru útja: október 5-én már a Hortobágyon volt, aztán október 20-a után elhagyta a területet, és kicsit délebbre ment, a Kardoskúti Fehér-tónál "lakik" már három hete... legutóbbi jele a Körös-Maros Nemzeti Park halastójáról érkezett.

Inka-daru is a Hortobágyon volt október elején, aztán szinte egyidőben Renttima-daruval ő is elindult délebbre. Nem ment nagyon messze, Szeged közelében, a Fehér-tónál "letáborozott", és ott van már három hete...Juka-daru egy darabig Lengyelországban állomásozott, de november 11-én már a Hortobágyról küldött jelet. Vajon ő meddig marad? (Érdekesség: azt írja a területet jól ismerő Pusi, a Madárlesők fórumában, hogy a darumadár 9-essel jelzett tartózkodási helye a Górés-tanya közelében van, ősszel mocsaras terület. Górés-tanya a sérült madarak ismert rehabilitációs területe. Tavaly ide került az egyik nagyhalászi webkamerás gólyafióka is ...)

Upetto-daru a Krím félszigeti Szivas-öbölben van, ez a terület is nevezetes daruvándorlási állomás. (Korábbi bejegyzéseim a jeladós darvak útjáról: itt.)

Nincsenek megjegyzések: