2009. november 21., szombat

Adventi gyertya Biberach-Badenben



Nincs könnyű élete Advent idején a gólyáknak Biberach-Badenben - illetve sajnos már csak egy gólyának, mert a híres gólyapáros - Orschi és Gertraut - hölgytagja október elején megsérült és elhalt. Három fiókája volt az idén a gólyapárnak, az egyiket gyűrűzéskor lehozták meggyógyítani, mert betegnek látták a lábát.
Évről évre visszatér a városban a probléma, hogy a kéményt, amelyen az áttelelő gólyák fészke van, pirosba "csomagolják" és kivilágítják adventi gyertyává, ami ellen a gólyavédők érthetően tiltakoznak. Az idén nem is maradt hely a magányossá vált gólyának. Nem is látták azóta, hogy Németország legnagyobb adventi gyertyájává alakult a kémény... A német gólyafórumon remélik, hogy most is a közelben, Karlsruhe környékén van, ahol korábban is szokott télen lenni, és tavasszal visszatér a kéményre...
Tavaly némileg gólyabarátabb megoldást választottak - a gólyák, ha nem is azonnal, de egy idő után elfogadták az új helyzetet, és a kéményen éjszakáztak, miközben alattuk "égett" a gyertya.

2007-ben a kémény az ideihez hasonló módon volt gyertyává csomagolva, de egy szomszédos épület tetejére építettek új fészket a gólyáknak, amit többé-kevésbé elfogadtak.

Egy nyári emlékkép idén május végéről: három növekvő fiókáját eteti az egyik öreg madár.

Kép: Betty - Webmadarász fórum

Nincsenek megjegyzések: