2009. augusztus 17., hétfő

Vajon mikor indulnak útnak a halászsasok?

Képmentés: Öregferi - Webmadarász fórum - Finnország, Lahikuvaan-kamera: link
Vajon mikor indulnak el Afrika felé a finnországi halászsasok? A kérdés különösen a Hailuoto-szigeten lévő halászsas-fészeknél érdekes, ahol a bicebóca-fióka nevelkedik. A hibás lábú fióka augusztus 11-én repült ki, azóta számos kört megtett, jónéhányszor volt a fészken kívül hosszabb-rövidebb időre, a kameraképek alapján úgy tűnik, hogy nagyjából sikerült megtanulnia ép lábával leszorítva halat enni is, szóval jövőjét optimistábban nézhetjük, mint két héttel ezelőtt... Vajon meddig etetik őt és fiókatestvéreit a sas-szülők? Mikor jön el az indulás ideje? Ha úgy számoljuk, hogy a fiókák kirepülése után 3-4 hetet várnak még a sas-szülők, akkor talán szeptember elejéig láthatjuk őket. (Tavaly augusztus 27-28-án indultak el, a szülők is, az egyetlen megmaradt fióka is, aki július 28-án repült ki.)
Finnország, Hailuoto - kamera - link
Az elmúlt években tucatnyinál több finn halászsas útját követték jeladóval - őszi indulási időpontjaik augusztus 24 - szeptember 23 között szóródtak. A Finnországból induló halászsasok egy része hazánk felett is átvonul. Olyan finnországi halászsast, amelynek idei útját is követnék jeladóval, nem találtam a neten.
Két skóciai projekt keretében azonban hét halászsas idei útját követhetjük majd. Ebben a projektben két idei halászsasfióka és két felnőtt madár útját, egy másik projektben pedig számos madárfaj - köztük három felnőtt halászsas - útját követik jeladóval. Az észt ornitológusok is követik két halászsas útját.
Skócia - kamera - link
A skóciai halászsasok közül kettő már útnak indult - a Rothes nevű fióka ebből a fészekből (a másik jeladóval ellátott fióka még a fészeknél van, ő látható a fenti képen), valamint a Beatrice nevű felnőtt madár, amelynek fiókái július 10-e körül kirepültek (nem webkamerás fészekből). Ugyancsak elindult az idős madárnak számító, 1992 óta ebben a fészekben költő, idén 45. és 46. fiókáját felnevelő skóciai rekorder halászsas-mama - július 12-én repültek ki a fiókái, augusztus 5-én kelt útra, rajta nincsen jeladó.

Nincsenek megjegyzések: