2009. augusztus 16., vasárnap

Halászsas a Tisza-tónál

Augusztus közepén még elég ritka jelenség Magyarországon a halászsas - a képen szereplő példány Pusinak mutatkozott meg a Tisza-tónál. A teljes képsorozat a Madárlesők fórumán látható.
Vajon itt fészkelt ez a halászsas Magyarországon? Ennek is van esélye, mert Pusi áprilisban is lencsevégre kapott egy példányt azon a környéken. A terepet jól ismerő természetvédelmi őrök, túravezetők azonban a sasfészek helyéről nem tudtak információt adni Pusinak.
Avagy egy nagyon korán vándorútra kelt, északi országból érkező példány időzik arrafelé már most? A www.birding.hu oldalon, ahol a különlegesebbnek számító madarak megfigyeléseit rögzítik, az utóbbi két hétben az ország négy különböző táján is megfigyeltek halászsasokat. Szeptember-októberben, amikor átvonuló vendégek Afrikába tartó útjuk során a halászsasok nálunk, nagyobb eséllyel lehet velük találkozni.

Fotók: Pusi - Madárlesők fórum

A neten fellelhető információk szerint Püspökhatvan környékén korábban - lehet, hogy most is... - fészkelt egy halászsas-pár, róla is így írnak: "A halászsas meglehetősen ritka fészkelő Magyarországon, így püspökhatvani felbukkanása komoly tudományos jelentőséggel bír." Ugyancsak érdekes információ, hogy három évvel ezelőtt Szeged mellett a fehértói halastavaknál találtak a Kiskunsági Nemzeti Park őrei egy halászsast, amely sérülései alapján valószínűleg egy magasfeszültségű villanyvezetéknek ütközött, és nem tudott repülni. A Svédországban gyűrűzött madarat a Szegedi Vadasparkban kezdték gyógyítani, sajnos további sorsáról a neten eddig nem leltem információt - vajon ez a sérült szárnyú halászsas kibírta a fogságot? meggyógyult? mi lett vele?

Nincsenek megjegyzések: