2009. augusztus 20., csütörtök

Útra kelnek...

Megérkezésedet még mostan is minden
Esztendőben várom,
S kivánok szerencsés útat, ha távozol,
Legrégibb barátom!
Már csak néhány nap, és a hazai webkamerás gólyafészkekben nem láthatunk gólyát, ha odakattintunk... itt az Afrikába indulás ideje... A dunabogdányi fészekből már augusztus 8-án, a darányiból több, mint egy hete elmentek, a nagyhalászi, zalaistvándi, röszkei, kölkedi fészekben pár nappal ezelőtt még mindkét gólyaszülőt lehetett látni, most már csak egyiküket... Szerencsésnek mondható webkamerás év volt, hiszen mindegyik fészekből kirepült két-három-négy szép fióka. Azokon a magyar gólyakamerákon, amelyek működnek majd télen is, az időjárás alakulását, a táj változásait figyelhetjük a következő fél évben... várva a márciusi napot, amikor visszatérnek...
Vajon honnan tudják a költözőmadarak, hogy mikor kell indulniuk a hosszú útra? Hiszen élelemhez még bőségesen juthatnának augusztusban, amikor útra kelnek. A kutatások szerint a nappalok rövidülése alapján döntenek, agyukban van egy "fényérzékelő", annak genetikai programozása figyelmezteti őket az indulás idejére.
Néhány németországi webkamerás fészekben, amelyek környékén etetik a gólyákat, várhatóan az idén is lesznek áttelelő gólyák. Néhány gólya pedig jeladóval a hátán indul útnak, őket a közzétett térképeken követhetjük majd.

Nincsenek megjegyzések: