2008. szeptember 11., csütörtök

Morven, a halászsas Marokkóban

Több skóciai halászsas útját követik jeladóval - egyikük Morven - útjáról hírek és kiváló minőségű térképek - még a domborzati viszonyok is megfigyelhetők! - itt. A Morven nevű halászsas augusztus 27-én indult Skócia északi részéről, szeptember 5-én a spanyolországi Malaga közelében átkelt a tengeren és azóta Marokkóból adja a jeleket. Gyorsan repül, 150-250 km-t is megtett naponta.

Ezen az oldalon a madarak képeire kattintva hat jeladóval ellátott skóciai halászsas útja követhető - egyikük, Logie jeladója sajnos hosszabb ideje nem jelez.
Ezen a weboldalon pedig egy finnországi jeladós halászsas-megfigyelési projekt követhető. Pete, az 1999-ben meggyűrűzött halászsas fészke. Egy fotó: Pete-sast és a sasra szerelt jeladót viszgálják a kutatók. Pete-sas 2007-es őszi vándorútja. Tavaly szeptember 18-án indult útnak, és 6400 km átrepülése után, október 23-án érkezett meg telelőhelyére Afrikába, Szenegálba. Pete-sas 1999-ben született, nevét meggyűrűzőjéről kapta, jeladót tavaly nyáron szereltek rá, a 30 grammos készülék háromóránként küld jelet a sas hollétéről.

Nincsenek megjegyzések: