2008. szeptember 11., csütörtök

Darumadár fenn az égen...

Nemsokára, főleg Kelet-Magyarországon, látványos és hangzatos darucsapat-vonulásokat láthatnak a szerencsések, ha feltekintenek az égboltra. A Hortobágyi Nemzeti Park címerének közepén darumadár van, és idén ősszel is rendeznek daruünnepet az 50-60 ezer daru átvonulásának élményére. Épp ezért különösen érdekes figyelni a darumadarak (grus grus) finnországi jeladós projektjét ezen az oldalon. Minden valószínűség szerint ezek a jeladós madarak is átvonulnak hazánk égboltján. Öt daru útja figyelhető: Olli, Aino és társaik még Finnországban vannak, de fészkelőhelyükről már hárman is elindultak dél felé. Ezen az oldalon vannak a térképek, amelyek az öt darumadár vándorlási útját mutatják. Matti-daru tavalyi útja ezen a térképen - Szerbiáig "utazott", útja során érintette hazánkat is, november-decemberben pár hétig nálunk "állomásozott", Nádudvar és Kardoskút környékéről adott jelzést a jeladó.
A daruról a Wikipedia - "Eurázsia erdős, sztyeppés, vizes területein honos, telelni Afrika északi és Ázsia déli részére vonul. Csapatban repülnek és jellegzetes V alakú formációt vesznek fel. Az elöl repülő madár hamarabb elfárad, ezért változtatják a helyüket a csoportban...Magyarországon rendszeres átvonuló, nagyobb számban jelenik meg a Hortobágyon, Kardoskúton és Montágpusztán. Időszaki fészkelése előfordul, de nem jelentős, illetve kétes." Angol nyelvű Wikipedia oldal.
Darumadarak vonulása - fotó. Sok fotó darvakról itt.
A Magyar Madártani Egyesület adatlapja a daruról itt.
Itt egy cikk a darumadarak magyarországi Tisza-környéki átvonulásáról.
Youtube-videok darvakról: itt és itt és itt. A harmadik video különösen szép: az elején kézből etetik a darvakat. Ezt írja Brehm Az állatok világa c. könyvében a darvakról:

"Amilyen óvatosan kerüli az embert a szabadban, éppen olyan bensőségesen ragaszkodik hozzá, ha társaságába kerül. A legokosabb papagályok kivételével nincs még olyan madár, amely az ember minden magatartását annyira fel tudná fogni és megtudná érteni – és amely, tőle telhetőleg, annyira meg tudná magát értetni, mint a daru. Gazdája házatájékán, házában könnyebben megszokik, mint bármely más madár. Csodálatos érzéke van a rend iránt. Nem tűr civakodást a baromfiudvaron. A nélkül, hogy biztatnák, megvédi a jószágot, akár a legokosabb kutya; lármás szidalmazással vagy kiadós csőrvágásokkal büntet."

Nincsenek megjegyzések: