2009. szeptember 29., kedd

Afrika...

A jeladós gólyák többsége már Afrikában vadászik... A három németországi "NABU-jeladós" gólya közül Helmut még Spanyolországban van, ő Gibraltár felé vette az irányt és nem siet... Gertrud és Hobor szinte ugyanazon az úton haladva jutott el Afrika közepére... Gertrud augusztus végén, Hobor két héttel később kelt át a Boszporuszon.
A "loburgi jeladós" gólyák közül LouisHenri és Leopold is Csádban van, vándorlási útvonaluk is nagyon hasonló. Albert von Lotto-gólya nagyon későn, szeptember 12-én indult el, ő Szíriából küldött utoljára jelet pár nappal ezelőtt.


A jeladós "veterán" Max-gólya, aki tizenegyedik vándorlására indult augusztus végén, nem repült át Gibraltárnál, Spanyolországban maradt, eddig legalábbis. Az utóbbi teleket mindig spanyol területen töltötte, de ifjabb éveiben még Afrikában telelt.

Volt egy híres németországi gólya, Prinzesschen, akit 1994-ben láttak el jeladóval, és egészen haláláig, 2006 decemberéig követni tudták. Dél-Afrikában pusztult el, megtalálták, emlékkövet is elhelyeztek a helyen, a több mint 14 év alatt (!) ez a nevezetes gólya igen sok információval gazdagította az ornitológusokat.

A magyarországi jeladós kék vércsék a múlt héten indultak meg nagy sebességgel Afrika felé. Vándorlásuk megfigyelése az utóbbi napokban vált izgalmassá - egyikük 48 óra alatt 1300 kilométert repült!


Az interaktív térképen a kék vércsék útja egyenként elemezhető: itt.

Rothes, a skót halászsas-fióka, aki első migrációs útját járja, átjutott az afrikai partokhoz, Marokkó tengerparti közeléből küldött jelet. A másik jeladós halászsasfióka még Spanyolországban állomásozik.

Nincsenek megjegyzések: