2009. augusztus 30., vasárnap

Sasfióka-sors III.

Ez volt a bicebóca-halászsasfióka utolsó kirepülése augusztus 26-án a finnországi fészekből, aztán már nem tért vissza... (A képet Kedves Olvasóm küldte, ezúton is köszönöm.)
Egy vizesárokban talált rá szombaton egy vadász a legyengült fiókára. Sorsát hetek óta rengetegen követik aggódva világszerte. A sasfiókák gyűrűzésekor, július közepén vették észre, hogy az egyik madár lába deformálódott. A fészekben hagyták, nem vitték el gyógyítani, azzal indokolva ezt a döntést, hogy a halászsasok nem bírják a fogságot, emiatt kezelésük ritkán eredményes, és Finnországban nincs is megfelelő intézmény e madár gyógyítására, emiatt az elaltatás várt volna rá. Inkább esélyt adtak neki, hadd tanuljon meg repülni, hátha képes lesz az önálló életre. Augusztus 11-én repült ki először a fészekből, és azóta sokszor hagyta el a fészket hosszabb-rövidebb időre... De mégsem sikerült neki az önálló életre felkészülni. Talán épp halászni próbált, amikor kimerült, megsérült, és ottmaradt röpképtelenül abban az árokban? A vadász, aki megtalálta, a finn rendőrség közreműködésével egy olyan állatkertbe juttatta a sasfiókát, ahol többféle madarat meggyógyítottak már. Talán ennek a bicebóca-fiókának is sikerül, akinek a küzdelmét 82 ország webkameranézői figyelték... A látogatottsági adatok hihetetlenek, 1,2 milliószor kattintottak idén erre a webkamerára. A webkamera ingyenesen félpercenként frissülő állóképet ad, évi 24 eurós előfizetési díjért azonban folyamatos élőképet. Ilyet, mint ezen a videon, amelyen a sérült lábú fióka repülési gyakorlátozása látható, augusztus 17-i a felvétel.
Minden bizonnyal hírt adnak majd a Koo-nak keresztelt halászsasfióka további sorsáról. Vajon számíthatunk-e happy-endre? Meg tudják gyógyítani, kibírja a fogságot? Küzdelme az életért most már a fészken kívül folytatódik.

Nincsenek megjegyzések: