2008. július 6., vasárnap

Röpgyakorlatok


Ekkorákat ugrálnak már a nagyhalászi fiókák.... Vajon mikor röppen ki egyikük a webkamera látóköréből...? Olyan szép kémények vannak a pirostetős házon, hátha azt választja valamelyikük első leszállóhelyéül..., akkor láthatnánk.
A zalaistvándi gólyák is röpülésre készülődnek - a csőrük is pirosasabb, mint a nagyhalásziaké, és idősebbek is pár nappal.
A zalaistvándi járókelők - a falu kocsmája előtti villanyoszlopra épült a gólyafészek...- így látják a fészek életét... az általunk csodált szárnypróbálgatásokat, ugrálgatásokat, röppenéseket webkamerán át egészen más szemszögből lehet megfigyelni. Úgy mintha a nagyhalászi templomtorony ablakából néznénk, ahol a fészket figyelő webkamera is van...
A kisgólyák 8-9 hetes korukban kelnek szárnyra, de egy-két hétig még visszajárnak a fészekbe, az öreg gólyák etetik is őket. Aztán elröpülnek, három évre, Afrikába..., és csak ivarérett korukban térnek vissza. Ha szerencsénk lesz, gyűrűszámuk alapján azonosítják majd, ha valamelyikük visszatér a környékre. A Tápió vidékén az idén találkoztak olyan gólyával, amelyet a közelben gyűrűztek pár éve, és a felnevelkedésének közelébe jött vissza fészket rakni.
A webkamerás gólyafészkeket - kb. 90 van Európában - nézegetve szerintem elég gazdag az idei "gólyafióka-termés" - van ugyan olyan fészek, ahol nem sikerült kisgólyát nevelni, de sok fészekben van 4-5 kisgólya! Az előbb említett Tápió-menti gólyákról szóló cikkben lévő táblázat is nagyrészt 3-4-5 fiókás fészkekről készült. Hogy a hivatalos ornitológiai statisztikák mit mutatnak majd az idei évről, az csak hónapok múlva derül ki, amikor összesítik az adatokat. Az egy fészekre jutó átlagos fiókaszám sokévi átlaga 2,3. És az idei évre már előre gólyababy-boomot jósoltak.

Nincsenek megjegyzések: