2008. április 27., vasárnap

Gólya "babyboom" lesz az idén?

2004-ben a hivatalos statisztikák szerint átlagon felüliek voltak a fehér gólyáknál (ciconia ciconia)a "költési eredmények", azaz a szokottnál jóval több fiókát neveltek fel sikeresen, a fészkek 73 százalékából kirepült legalább egy fióka, (a sokéves átlag 60 %), és az átlagos fiókaszám is magas volt, 2,64 (a sokéves átlag 2,3).
http://www.golya.mme.hu/index.php?&page=2
A 2004-ben kirepült fiatalok most érik el ivarérettségüket. Ezért a szakemberek kisgólyákban gazdag évet jövendöltek az idénre. A jövendölés valóra válását azonban, mint mindig, elég erősen befolyásolja a május-júniusi időjárás alakulása.
Mindenesetre a webkamerák által követhető gólyafészkekben is megindult a "babyboom".
Már most is sok helyütt lehet fiókákat nézegetni, két hét múlva pedig nem győzünk majd kattintgatni egyik fészektől a másikig, hiszen addigra szinte mindenütt kisgólya lesz a tojásokban fejlődő embriókból.
Bornheim, Németország - http://www.pfalzstorch.de/bilder/webcambild_sportplatz_bornheim1.htm
4 fióka, szépen nőnek, de ritkán lehet őket jól láthatóan megszámolni. 4 csőrhöz mindenképp 4 gólya tartozik... Az egyik fióka láthatóan jóval kisebb, mint a többi: a később lerakott tojásból a fióka is később kel ki.
Lindheim, Németország:
http://www.bimnet.de/naturpark/storch/2008/ Mannheim, Németország: most kelnek sorban a fiókák. Ilyenek az egynapos gólyabébik. Jó a kamerakép, ha épp olyan pillanatot sikerül elkapni, amikor a gólya nem ül védelmezőn a fiókáin, akkor egészen közelről lehet megszemlélni, milyen is egy picuri gólya. http://www.stadtpark-mannheim.de/webcam/cam33.htmVideok mostanában született gólyafiókákról:
Hugstetten, április 20: http://www.youtube.com/watch?v=wbblmBBlYk0&NR=1

Holzhausen, április 24: http://www.youtube.com/watch?v=7qXzDXK5r0Y

Több érdekes friss rövidfilmecske német gólyafészkek életéből: http://www.youtube.com/user/regiowebcam

8-10 nap múlva a darányi és a zalaistvándi gólyafészekben is várhatóan megszületnek már a fiókák. És ha elindul a nagyhalászi új gólyakamera - talán néhány nap múlva? - , ott is jól bele lehet majd látni a fészekbe és figyelni a fiókák születését.

Nincsenek megjegyzések: