2010. január 31., vasárnap

Hó és tojás a norfolki sasfészekben

Megtojta első tojását a norfolki fehérfejű sas is, 10 nappal korábban, mint tavaly. A fészek még havas, de ragyogóan süt a nap. A hím sas hozott halat, amit párja komótosan elfogyaszt. És közben látható a szép fehér sastojás... A webkamera kitűnő minőségű videoközvetítést ad, remekül megfigyelhető a sasok viselkedése, táplálkozásuk, csőrük, karmaik...
Video: itt. Az amerikai madárfigyelő fórumon már el is keresztelték a még csak tojásban lévő sasfiókát: Snowball (hógolyó)-ra.

Hóhelyzet...

Sok hó hullott - Rostockban sítalpakon járnak...

Korcsolyázók a csopaki strandon - befagyott a BalatonA mai élelemadag ilyen mosolygó füles rajzolattal várta a vaddisznókat Észtországban... A kamera címe: mms://tv.eenet.ee/siga.
A másik észtországi vadetetőn őzek is gyakran láthatóak: A kamera címe: mms://tv.eenet.ee/siga2
Képmentés: Margó77 - Webmadarász fórum
Éjszaka a hófödte háztetők közt Höchstadt-ban: Képmentés: Öregferi - Webmadarász fórum
Tollászkodik Rómeó-gólya és Júlia-gólya az isny-i fészekben... A híres opfingeni Peter-gólya - már 28 éves, és nem szokott elrepülni Németországból Afrikába.

Bornheimben sok gólya áttelel. A sportpálya melletti fészekben gyakran látni ezt a gyűrűs gólyát.

Képmentés: Öregferi - Webmadarász fórum

Hóhegyek Csehországban, a makovi vadállat-menhelyen:

Így védi a sas két tojását a hótól egy amerikai fészekben:


Éhes sereglet - Ossipee-tó, USA.


Képmentés: Betty - Webmadarász fórum

Praktikus tanácsok téli madáretéshez: itt.

2010. január 26., kedd

Uhu a sasfészekben...

Amerikai uhu költözött egy webkamerás wilmingtoni fészekbe (az USA nyugati partjához közel van), amelyben a korábbi években halászsasok költöttek. A most épp téli vándorútjukon lévő halászsasok kénytelenek lesznek új fészkelőhelyet keresni, szakértők szerint az uhuval eszükbe se jut szembeszállni... A fészekfoglaló uhu január 24-én le is rakta az első tojását, 28 nap a kotlási idő, egy hónap múlva már lesz fióka... Korán raknak tojást, az uhuk nem költöző madarak, az egész telet "lakóhelyükön" töltik.

Képmentés: Betty - Webmadarász fórum

Egy póniló születése...

Világra jött a póniló kiscsikója ezen az arkansasi (USA) webkamerán, élő, egyenes adásban... További képek a Webmadarász fórumban!



Video a kiscsikó megszületéséről: itt.

2010. január 25., hétfő

A kék vércsék nyomában...

Négy magyar madarász indult Afrikába a jeladós kék vércsék nyomában - tették közzé az MME Monitoring Központ Facebook-oldalán. Az interaktív térképen "Four Falcon Follower" jelzéssel a madarász-csapat tartózkodási helye is követhető... A térkép címe: http://www.kekvercse.mme.hu/hu/gmap.
(Korábbi bejegyzések a jeladós kék vércsékről: itt.)

2010. január 24., vasárnap

Hó, hó, hó...

Egyes webkamerákon hómagasság-mérő is látszik. Az arizonai webkamerás madáretetőnél az elmúlt napokban annyi hó esett, hogy betemette még a hómagasság-mérőt is... A jelzés láb-ban van a mérőn, így becsülhetően kb. 120 cm-es lehet a hó arrafelé... A képek az alábbi időpontokban készültek: január 6., 20., 22., 23. A vermonti webkamera fenyőfája is roskadozik a hótól, az ottani mérőn inch-ben van a jelzés - ott is több mint fél méteres a hó... A téli táj csodaszép, webkamerán keresztül is.

Obszervatórium Kaliforniában:

A befagyott Balaton Csopakon.

Szeged, Tisza - ködben, hóesésben:
Veszprémi háztetőkNyár az Antarktiszon:

2010. január 23., szombat

Két sastojás

Már két tojás van a marylandi sasfészekben. Korán lesznek fiókák, február végére várható a kikelésük. Reméljük, az időjárás kedvezőbb lesz, mint tavaly, amikor nagy hóviharban bújt ki a tojásból az első fióka...

2010. január 22., péntek

Időjóslás

Tegnap volt Ágnes, ma Vince napja... Havas, hideg, borongós idő volt, napsütés nélkül... Mint a zalaistvándi gólyakamera képén... Számos népi jóslás kapcsolódik ezekhez a napokhoz.

Ágnes-Vince, derült, enyhe, telik a magtár és a pince.
Ha szépen fénylik Vince, tele lesz borral a pince.
Ha megcsordul Vince, telik majd a pince.
Ha nem csorog a Vince, üres lesz a pince.
Azaz, ha Vince napján derült idő van, jó bortermés lesz.
Hétfőn lesz Pál napja. Vajon milyen időjárás lesz? Az előrejelzések szerint hideg...
Pál-napról is számos népi rigmus szól.
Pál fordulása, ha tiszta, bőven terem mező, puszta,
Ám ha csepeg, nedves, a kenyér lesz igen kedves.
Azaz: ha derült idő lesz, jó termés lesz, ha esős, akkor igen kedves lesz a kenyér, mert kevés lesz belőle, rossz lesz a termés.

2010. január 20., szerda

A második fióka is kikelt

A második kolibrifióka is kikelt, mire Kaliforniában ma hajnalodott. A két fióka a Sassy és Storm nevet kapta, a "storm" szó angolul vihart jelent, tegnap nagy eső-szél-dörgés volt, megihlette a névadókat... két sárga csőröcske látszik a fészekben... Képmentés: Öregferi - Webmadarász fórum

2010. január 19., kedd

Fióka a kolibrifészekben...

Mire Kaliforniában kivilágosodott, kikelt az első fióka a kolibrifészekben - pontosan, ahogy meg van írva, a tizenhetedik napon ... még a "fenekén a tojáshéj", a fejecskéje alig nagyobb lehet, mint egy borsszem... Holnap-holnaputánra várható a másik fióka... Az első tojást január 2-án, a másodikat január 4-én tojta a kolibrimama. További képek, animációk a Webmadarász fórumban!
Video: itt.A pirinyó kismadár meg is kapta a "Featured Show" csillagminősítést az UstreamTV-n, többszázan nézik egyszerre a világ minden pontjáról...
A Betty által rögzített video a kikelésről a Webmadarász fórumról - azért sötétebb kicsit a kép, mert akkor még csak hajnalodott Kaliforniában.

Terített "asztal"

Ha az a dolgunk, hogy minden nap kiszórjunk a hóba néhány vödörnyi élelmet egy erdei tisztáson az éhező vaddisznóknak és ezt webkamerán keresztül ezrek látják, akkor tálaljuk az eledelt olyan kreatívan, mint ennek az észtországi vadetetőnek a "gondnoka", Mait. Elvégre a webkamera látogatói szeretik a változatosságot, örülnek ha mindennap új rajzolatot láthatnak a hóban... a disznóknak valószínűleg mindegy, csak elég sok legyen.

Elindult egy újabb észtországi vadetető-kamera is - nagy a hó, de terített "asztal" várja az erdei vadakat. Video: itt. A webkamera címe: mms://tv.eenet.ee/jaanioja

2010. január 18., hétfő

Téli napok...

Kemény a tél Csehországban, sok hó esett, nehéz az állatok élete ilyenkor, megnőtt a létszám a makovi vadállatmentő helyen is. A télen-nyáron itt lévő sérült szárnyú gólyapár mellett gémet, kacsát is látni. Az ősz óta itt lévő fekete gólyát bezárták a nagy hó miatt, de a "Blackienek" becézett madár jól van, tudatták a fórumukban. Az utóbbi napokban rendszeresen látható egy egerészölyv is a kamerán, talán a szárnya sérülhetett. A kismadáretető forgalma azonnal fellendül, amint feltöltik reggel az etetőt... Őzek is vannak. Általában délelőtt 9-10 óra körül lehet megfigyelni, hogyan lapátolják a havat és osztják az élelmet az állatmentőhely dolgozói... és ma délután építettek egy hóembert is...

Képmentés: Öregferi, Betty, Gitta - Webmadarász fórum

2010. január 5., kedd

Az első idei tojásrakások...

Ebben az amerikai halászsasfészekben nagyon korán, már december 30-án megérkezett az első tojás... 35-38 nap a kotlási idő, tehát február elején kibújhat az első sasfióka... Képmentés: BCAW fórum

A kaliforniai gyöngybagoly is lerakta már az első két tojást, az elsőt január 2-án - tavaly ebben a fészekben kilenc tojás volt, de később, január 20-a táján tojta csak az elsőt. Idén tehát nagyon korán, február elején várható a fiókák kikelése. A fészek egy eukaliptuszfa üregében van. Képmentés: Öregferi - További képek és animációk a Webmadarász fórumban!

A kaliforniai kolibri 4-5-ször is költ egy évben, már ő is két tojáson ül. (Lásd még az előző bejegyzést!)
Képmentés: Betty - További képek, infok a Webmadarász fórumban!

2010. január 2., szombat

A kolibrifészek elkészült, itt az első tojás...

Mire minden fűszálacska a megfelelő helyre került az újonnan épített kolibrifészekben, megtojta a kolibrimama az első tojást is... holnapra-holnaputánra várható a következő... és két hét múlva kibújhatnak a fiókák... A kolibri többször költ egy évben, ez a webkamerás kolibrimama különösen szorgalmas, 4-5 fészekaljat is felnevel évente.
A webkamera által közvetített kép mérete csalóka, ezt a fehér tojást kb. babszemnyinek kell elképzelnünk...