2009. október 14., szerda

Merre járnak a halászsasok?

Rothes és Mallachie két idén nevelkedett fiatal halászsas, ugyanabban a fészekben keltek ki, és első vándorútjukat járják... Rothes (zöld színnel az alsó térképen) korán elindult Skóciából aztán egy hónapig időzött Portugáliában, mielőtt átrepült volna Afrika fölé... és úgy tűnik, Bisszau-Guinea környékén jó telelőhelyre lelt, lehet, hogy nem is repül tovább... Fiókatestvére, Mallachie (lila útvonal a felső térképen) később indult, ő is időzött Portugáliában hosszabban, de már ő is átért Afrikába, Útjuk itt követhető.

A finn jeladós halászsas, Jukka pedig Szarajevó környékéig jutott október 10-ig, szeptember 24-én indult, pár nappal ezelőtt Magyarország felett is átrepült, útja itt követhető. A térképre még nem tették fel, de az észt fórumban közzétették, hogy október 13-i adat szerint már a Jón-tenger felett repült, az olasz partok közelében.
Beatrice, egy másik skót halászsas útjáról csak résztérképeket tesznek közzé , őt tavaly is követték, és az idén is tavalyi telelőterületére, a spanyolországi Guadiaro folyó környékére tért vissza.

Nincsenek megjegyzések: