2009. október 7., szerda

Kék vércsék "útijelentései"


Megérkeztek Afrikába a jeladós kék vércsék. Szeptember vége felé indultak el gyülekezőhelyeikről, és meglehetősen nagy sebességgel vágtak neki az útnak. A Heni nevű vércse például kilenc nap alatt 5500 kilométert tett meg. A híradásokból úgy tűnik, az ornitológusokat is meglepte a madárkák sebessége. A kék vércsék kicsi madarak, még a 20 dkg-t sem érik el, rájuk csak nagyon apró (5 grammos) jeladó szerelhető.
Nyolc vércsére szereltek idén ilyen készüléket, a Jázmin nevű madár nincs a térképen, valószínűleg az ő jeladója még nem küldött adatokat. A jeladók csak időszakosan küldenek adatokat, és a műholdak szerencsés együttállása is kell az adatok megérkezéséhez. Magdi-vércse - aki költőhelyéről, a hortobágyi Magdolna-pusztáról kapta a nevét -utolsó adata augusztus 20-i, szinte bizonyos, hogy már ő is Afrikában van, csak még adatjel nem érkezett tőle. Anita-vércséről sem tudtak szeptember 16-ától semmit, aztán október 4-én küldött jelet, akkor már Nigériában volt.
Az, hogy milyen hirtelen indultak neki a vándorútnak, és szinte egyidőben, jól látszik, ha összehasonlítjuk a szeptember 24-i és az öt nappal későbbi, szeptember 29-i térképet a madarak tartózkodási helyéről.

A kék vércsék vonulása itt követhető folyamatosan: http://www.kekvercse.mme.hu/hu/gmap

Nincsenek megjegyzések: