2009. október 17., szombat

Kék vércsék nyomában

Határozott útirány, tempós haladás - ezt mutatják a jeladós kék vércsék térképei - mindössze 3-4 hét alatt "letudják" a 8-9 ezer kilométert, és szépen, sorban megérkeznek Afrika déli részére, a telelőhelyükre. A Csenge nevű madár a térképen "le van maradva" a többiektől, de róla október 4-i az utolsó adat, valószínűsítik, hogy jeladója elromlott, korábban is voltak működési zavarai a készülékének. Az első térkép az október 4-i, a második az október 16-i adatokat mutatja.

Azt írják, hogy "... a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai azt tervezik, hogy követik a madaraikat Afrikába. Céljuk, hogy felmérjék a hazánkban fokozottan védett kék vércsékre a telelőhelyen leselkedő veszélyeztető tényezőket. A szerveződő tudományos expedíció tagjai remélik; a külföldi utazók számára könnyen elérhető Namíbia, Botswana esetleg Dél-Afrika lesz a kék vércsék „végállomása” és nem a kevésbé biztonságos Angola."
Reméljük, megvalósul a magyar ornitológusok útja, és fotókkal, filmekkel térnek vissza Afrikából... Bár aligha merész jóslat, hogy néhány év múlva a madarak által cipelt jeladókészülékekbe bele fog férni egy videokép-továbbító is - micsoda fantasztikus mozi lesz, ha mi is láthatjuk, amit a vándormadarak röptükben...

Nincsenek megjegyzések: