2008. október 27., hétfő

Királypingvinek Dél-Georgia szigetén

Megjelentek az első királypingvinek a Dél-Georgia szigeti webkamerákon!
(További képek a Webmadarász fórumban!)

Dél-Georgia szigetei az Atlanti-óceánban vannak, az Antarktiszhoz közel, és az Egyesült Királysághoz tartoznak. Mintegy 2000-en lakják, egy részük az itteni kutatóállomásokon dolgozik.
Itt és itt és itt fantasztikus fotók a dél-georgiai hatalmas pingvinkolóniáról. Dél-Georgia honlapja itt. A több mint 160 kilométer hosszú sziget eljegesedett, hegyes, szeles (sokszor 160-170km/ó szélrohamokkal) vidék, élővilága ennek ellenére gazdagnak mondható: többféle fóka és albatrosz, kisebb madarak élnek itt, és itt van a világ legnagyobb pingvinkolóniája - kb. 60 ezer pár.
A királypingvinről ezt írja a Wikipedia: "A legnagyobb pingvinek közé tartozik, kifejlett példányai a 90 centimétert is elérik. Fekete fejének mind a két oldalán a fültájékon ovális, élénksárga foltja van, amely lefelé és előre keskeny, hátul feketeszegélyű szalagban folytatódik. Hátuk sötét, hasuk világos, ami a vízben megnehezíti, hogy meglássák őket. A szárazföldön sután mozgó madár, a vízben szinte repül. Több méter mélyre is lemerül halakból álló táplálékáért. Egy tojást tojik, melyet a lábán tart és egy bőrredővel takar el. A kikelt fiókának barna színű a tollazata."
Brehm: Az állatok világa - hosszú, érdekes írás a pingvinekről.
(
Itt pingvines háttérképekből lehet válogatni a monitorra.)

Nincsenek megjegyzések: