2008. október 22., szerda

Hortobágyi gólyafészek-történet

Ez a hortobágyi webkamera a Hortobágyi Nemzeti Parkból szeptember végén még a fenti képet mutatta, egy igencsak félrecsúszott, megdőlt gólyafészket a hortobágyi "csárda" kéményén. Egy régebbi kép május 26-ról - a fészek már akkor is erősen ingatagnak látszott.
A webkamerán minden bizonnyal jövőre is gólyákat láthatunk majd, mégpedig egy rendbeszedett gólyafészekben, és tán jobb kamerabeállítással. Az új gólyafészek felszereléséről képek a Madárlesők fórumában - itt (okt.21.) Ilyen lett az új fészek.
Amolyan könnyes történet ezé a fészeké: márciusban mindkét gólya megérkezett, két hónappal később aztán már csak az egyik gólyát lehetett látni, amíg el nem indult téli vándorútjára - 'Móni' képes összefoglalója a Webmadarász fórumról (szept.21-i bejegyzés) a fészek változásairól. Fiókák nem nőttek fel, sejteni lehetett, hogy az egyik gólya még tavasszal elpusztult. Őszre a gólyafészek annyira ingataggá vált, hogy egy része le is dőlt. (Képek a Madárlesők fórumban, okt.2.) Tavaly-tavalyelőtt 3-4 fióka repült ki a fészekből.
Számos külföldi és hazai gólyakamera közvetítette nemcsak a gólyagyűrűzéseket, hanem azt is, hogyan tisztítják, javítják meg a sérült gólyafészkeket -lásd pl. 'Margó77' képeit a Bad Waldsee-i fészek renoválásáról - Webmadarász fórum, okt.1-i bejegyzés. Itt pedig a darányi gólyafészek megerősítésének fotói. A webkamerás gólyafészkeket általában mindenütt kiemelt figyelem övezi, a szakemberek vigyáznak a fészkekre is, a gólyákra is. A kamerák fenntartói jól tudják, hogy világszerte sokan nézik ezeket a képeket.
A hortobágyi webkamerás gólyafészek felújítása - vagy pontosabban: megmentése, újjáépítése, hiszen ez a fészek teljesen használhatatlanná vált - azonban mégis nagyon nehezen ment, és hogy mégiscsak sikerült, az a webkamerás fészket interneten figyelők kitartó "akciózásának" köszönhető. A történet - illetékességi ide-oda mutogatásokkal gazdagon tarkítva - végülis jól végződött, a daruskocsi megérkezett és felszerelték az új gólyafészket - az események számos fotóval a Madárlesők fórumában végigkövethetők - 'Breeze' fórumozó levelezésétől "Pusi" fórumozó fotóriportjáig a fészekfelújításról (okt.21-i bejegyzés). (A régi fészek lebontásakor találtak madárcsontokat is, de nem állapítható meg, hogy ez a másik gólyáé-e.)
Ha február-márciusban Hunor-gólya visszatér, reméljük hamar új párra lel, és jövőre a Hortobágyi Nemzeti Park webkameráján egy szép gólyacsalád életét követhetjük az új fészekben.
A Hortobágyi Nemzeti Park képes beszámolója a fészekjavításról itt.

Nincsenek megjegyzések: