2008. szeptember 21., vasárnap

Magellán-pingvinek

Hangos videoközvetítés Magellán-pingvinek vándorlásáról itt! Amint a képeken is látható, valódi turistalátványosság. 72 órán át közvetítenek, ma láthatók utoljára! Néhány kép, info ebben a fórumtopikban.
A helyszín Dél-Amerika, Argentína, Patagónia, Chubut-tartomány. Minden évben szeptember végén 500 ezer Magellán-pingvin érkezik Punta Tombo-ba, a fészkelőhelyükre.
Ezt írja róluk a Wikipedia: "Nevét a nagy portugál felfedezőről, Ferdinand Magellánról kapta, aki 1519-ben látta meg a madarat... Kopár, bokros területen, bokrok alatt és a földbe vájt üregekben fészkelnek." Két tojást raknak, amelyeket 40 napig melengetnek, mire kibújnak a pingvinfiókák. Egy angol nyelvű cikk itt.
(Vigyázat! A pingvinközvetítés nézése éppúgy rabul ejt, mint nyáron a feketególyáké...)
A Magellán-pingvinek minden bizonnyal leghíresebb kutatója, Dee Boersma washingtoni professzorasszony cikke - jó térképpel! - tavalyi megfigyeléseiről (angol nyelvű). Hat olajszennyeződéstől megtisztított pingvinre szereltek jeladót és követték mozgásukat, amíg a jeladók működtek. (lásd a térképeket!) Az idén is három jeladós pingvint bocsátottak útra - a cikk végén van egy közeli fotó az egyik jeladóval felműszerezett pingvinről. Ezen a weboldalon évről évre olvashatóak - kitűnő fotókkal, térképekkel - Boersma professzor kutatási jelentései. (pdf-file-ok, Acrobat Reader kell a megnézésükhöz.) 25 éve kutatja a pingvinek életét!

Nincsenek megjegyzések: