2008. július 20., vasárnap

Harri, a halászsas nagy utazása

Egy Finnországban költő halászsas, Harri 2002-es vándorútja ősszel Finnország északi részétől Afrika déli csücskéig és 2003 tavaszán vissza. Cikk a műholdas nyomkövető jeladóval felszerelt sasról - kiderül belőle, hogy szeptember 21-én indult, és 11500 km-t repült a fészkétől a téli tartózkodási helyéig. 57 nap alatt tette meg az utat, ez 220 km-es átlagos napi megtett távot jelent. Mivel voltak közben pihenőidőszakai is, a repüléssel töltött, 38 "aktiv"napot számolva 330 km/nap volt a teljesítménye! Március 27-én indult vissza Dél-Afrikából, május 12-ig eljutott Törökországig és május 25-én lépett be Finnország területére, és két nappal később már fészke közelében volt. Tehát az őszi és a tavaszi nagy út kb. ugyanannyi ideig tartott.
Harri csak egy a jeladóval ellátott halászsasok között - ezen a weboldalon a többi jeladós madár megfigyelésének eredményeit is közzétették, a vonulások térképével együtt.
Nem mindegyik halászsas megy olyan messzire, mint Harri. A Victoria nevű halászsas például Stockholm közelében fészkel, és "csak" 7250 km-re ment telelni.
Tavaly egy újgenerációs, GPS-jeladórendszerrel indított a Finn Nemzeti Múzeum halászsas-megfigyelési projektet - "Pete" sas útjainak térképei itt - Google Earth installálása kell hozzá.

Nincsenek megjegyzések: