2011. április 11., hétfő

Az A3268-as gólyagyűrű "meséje"




Egy gyűrűzött hím gólya költözött a forcheimi (Németország) webkamerás fészekbe, és a gyűrűszáma alapján sok minden kiderült eddigi életéről... Tavaly nem ő lakott itt.

A történetet a Feathery Friends madárbarát-fórumon írták meg. A Dennis-nek keresztelt gólya 2003-ban született, Németországban, Dannberg nevű faluban, egy hatfiókás fészekben. Gólyaanyja ki akarta "selejtezni", bántalmazta, de észrevették, és kimentették a fiókát a fészekből. A nürnbergi állatkertben meggyógyították, majd nyár végén szabadon engedték. De újra baj érte, egy templomtetőn beleakadt a lába egy rácsba, tűzoltók leszedték, vissza az állatkertbe, meggyógyítás... A telet aztán Erlangen környékén töltötte, ahol rendszeresen etetik az áttelelő gólyákat, itt barátságba keveredett egy jeladós svéd tojógólyával, és 2004 májusában együtt mentek Gibraltár közelébe, ahol azonosították őket. 2006-ban Erlangen környékén látták újra, 2007 őszén rövid időre az erlangeni webkamerás fészekben is feltűnt, 2009 tavaszán pedig egy mannheimi stadion fényszóróoszlopán azonosították... És most, 2011-ben, letelepedett a forcheimi webkamerás fészekben :-)

A fészek nagyon rossz állapotba került a télen, de az elmúlt napokban megjavították. Dennis-gólya és párja megkezdte a költési szezont, rendszeresen párzanak, hamarosan jöhetnek a tojások... A párja is gyűrűs gólya, talán majd róla is megírják, hol gyűrűzték, mikor...
Képek: Feathery Friends fórum

Nincsenek megjegyzések: