2011. január 4., kedd

Gólya-Rómeó a hóban

Gyakori vendége, még nagy hóban is, a németországi bornheimi "sportpályás" fészeknek az alumíniumgyűrűs Rómeó-gólya, akinek a történetét megírták a kamera üzemeltetői a blogjukban. A gólya 1996-ban kelt ki Strasbourgban és emberi segítséggel nevelődött fel, élete első telét is ott töltötte, csak következő évben engedték vissza a természetbe. 2005-ben megsérült a szárnya, és a bornheimi gólyakórházba került, ahol párba állt egy ott kezelt beteg tojó gólyával. Miután őt előbb szabadon engedték, mint a tojót, visszajárt annak ketrecéhez. Később fészket is raktak, de fiókáik nem lettek, mert a tojó gólya a betegsége miatt terméketlen volt. Erről a gólyaszerelmi Rómeó-Júlia románcról fotósorozatok is készültek 2006-ban, megnézhetők: itt.
Aztán Júlia-gólya sajnos áramütésben elpusztult, az idén az alugyűrűs Rómeó-gólya már új párral egy fiókát nevelt fel Bornheimben. És ittmaradt télire is. Mivel nevelkedésekor az első telet zárt helyen töltötte, talán nem alakult ki benne a vonulási készség, illetve a szárnysérülése miatt sem biztos, hogy tudna vándorolni. Megszokta az emberek közelségét, amikor hó borít mindent, a bornheimi gólyatelep gondoskodik az ennivalójáról, a hideget pedig jól tűrik a gólyák.

Rómeó-gólya gyakran időzik a sportpálya melletti fészekben (az itt fészkelő gólyapár elvándorolt), így a webkamera-nézők is láthatják, milyen remekül érzi magát a hóban...
Képmentések: Öregferi - További képek a Webmadarász fórumban!

Nincsenek megjegyzések: