2010. november 28., vasárnap

Egyedül maradt a makovi gólya

A makovi állatmenhely kamerája télen egy mozgalmas madáretetőt mutat. Nyáron a kép jobb oldalán látható gólyafészket mutatta, amelyben egy sérült gólyapár négy fiókát nevelt fel. A héten szomorú hírt tettek közzé: elpusztult a híres makovi gólyapár tojó gólyája, Aniczka. Az állatmenhelyre sérülten került, kilenc évvel ezelőtt, és párba állt egy hasonlóan sérült, röpképtelen hímmel, akivel együtt 20 gólyafiókát neveltek fel. Az utóbbi években webkamera közvetítte az életüket. Idén 4 fiókájuk repült ki az alacsonyra épített fészekből, kiváló kép-és hangminőségű kameraközvetítéssel, a szemünk láttára nevelték fel őket.
Előfordulhat, hogy újabb sérült tojó gólya kerül a menhelyre, de akkor sem biztos, hogy párba is áll az egyedül maradt hím gólyával...

A makovi állatmenhely fotói és videoi: itt. Egy rövid video Aniczka-gólyáról szeptemberből: itt. A cseh tv riportja a fiókák idei gyűrűzéséről: itt. Egy kép idén június 4-éről, a Webmadarász fórumból: Aniczka-gólya a 4 fiókával, párja a fűben "bogarászik".
Egy november 22-i kamerakép, amikor még együtt volt a gólyapár (képmentés: Snagyi):

Nincsenek megjegyzések: