2010. június 8., kedd

Testvért kap a darányi gólyafióka

Izgalmas estéje lesz ma a darányi gólyáknak is, a szakembereknek is, a gólyarajongóknak is... "Testvért" kap a darányi gólyafióka - a sonline.hu mai cikkében a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársa beszélt a tervezett adoptálásról, elmonta, hogy Magyarországon gólyáknál még nem próbálkoztak fióka örökbeadással. Nem zárható ki, hogy a fiókák bántják egymást. A kameraképet épp ezért leállítják a fióka fészekbe helyezésekor, és csak akkor indítják újra, ha minden rendben lezajlott. Az árva gólyafióka egy Daránytól 30 kilométerre, Rinyakovácsiban lévő fészekben kelt ki, a kéményt, amin a fészek volt, egy nagy vihar ledöntötte, ez a fióka maradt egyedül életben, azóta egy kartondobozban nevelgeti egy természetvédelmi őr. Fotó: itt.
A darányi gólyafészekben idén az első két tojást terméketlennek ítélték és kidobták a gólyák, aztán tojt még négyet, csak kettőből kelt ki fióka, de az elsőként, május 14-én kikelt picur a hideg, esős időben május 17-én elhalt, a fészekben látható egyszem fióka május 20-án kelt ki és nagyon szépen fejlődik.
A táplálékforrás most bőséges, a gólyapár fel tud nevelni még egy fiókát.
Németországban számos sikeres gólyafióka-adoptálásról adtak hírt az utóbbi években. A legismertebb eset talán a bad-waldsee-i fészekben sok éven át költő Willy-gólya fiókáié - a hím gólya 2008 május elején megsérült és elpusztult, és mivel párja a néhány napos fiókákat képtelen lett volna egyedül felnevelni, elvették tőle őket, és három másik fészekbe helyezték. Meg is jelölték festékkel az adoptált fiókákat, így később a gyűrűzésekkor láthatták, hogy a négy adoptált fióka közül három sikeresen felnőtt.

Reméljük a darányi gólyák is így gondolják majd, mint Betty, a Webmadarász fórum "grafikusa"... és elfogadják, befogadják, táplálják majd az új jövevényt. Ma estétől már két gólyafióka nevelkedését figyelhetjük a darányi webkamerán.

Nincsenek megjegyzések: