2010. június 3., csütörtök

Házi pirókok és...?

Három tojás, két fióka - most éppen ez az "állás", sorban kelnek a házi pirók által melengetett tojásokból a fiókák. Természetesen neve is van a költőpárnak, mint a legtöbb webkamerás madárnak: Bonnie és Glyde. 16-19 nap múlva repülnek ki a webkamera láttára felnövő pirók-fiókák. A fészket eredetileg galambok építették, aztán elhagyták, a pirókoknak pedig megtetszett. A hím madárka a színesebb, ő a pirosas. Amerikában élő madárfaj, a pintyfélék közé tartozik, a dalolása meghallgatható: itt.
A fészekbeli helyzet érdekes: az öt tojásból kettő jól láthatóan különbözik - bár elég nehéz a kamerakép alapján megállapítani, de lehet, hogy az a két tojás nem a pirók tojása, hanem gyaníthatóan egy barnafejű gulyajáró rakta ide őket. A leírások szerint a gulyajáró-fiókáknak nem lesz megfelelő a pirókok által adott "vegetáriánus" koszt, valószínűleg nem tudnak felnőni... A gulyajáró más madarak fészkébe rakja a tojásait, hogy azok költsék ki és neveljék fel őket.
Vajon mi és hogyan történik majd ebben a fészekben...? A következő napokban kiderül...

Képmentés: Betty - További képek a Webmadarász fórumban!
Update, június 7.
Úgy történt minden, ahogy számítani lehetett rá: kikeltek a két "pöttyös" tojásból a gulyajáró-fiókák, de nagyon hamar elhaltak. Aztán kikeltek a három fehér tojásból a pirók-fiókák, és ilyen szépen zajlik egy etetés: video itt.

Nincsenek megjegyzések: