2010. május 19., szerda

Küzdelem...

Zöldár, földcsuszamlás, elsodort hidak, százszámra kidőlt fák, küzdelem az elemekkel... láthatjuk a híradókban az elmúlt napok szörnyű időjárásának következményeit.
A madárfészkekben is küzdenek...
Lengyelország, Lask - az egyik gólyafióka már elhalt, a másik még harcol, de nem biztos, hogy túléli, a harmadik talán felnő és kirepülhet majd... , öten voltak. Aztán odaért a ciklon...Video: itt.

Pár nappal korábban, május 12-i felvétel, épp egy gilisztáért harcolgat öt élénk fióka a napsütésben... Video: itt. Képmentés: Margó77-Webmadarász fórum

Update: Sajnos, egy fióka sem élte túl...Két órával később, mint ahogy ezt a bejegyzést megírtam, az öreg gólya kidobálta a tetemeket a fészekből... bevégeztetett hát ebben a fészekben is. A szomorú video: itt. A kameraképen jól látszik az is, hogy a fészek környékén mindent elöntött a víz...

Lengyelország, Przygodzice: ötfiókás fészek volt ez is - május 17-ére már csak kettő fióka maradt, áztak a felgyülemlett vízben (a víz kb. 8 fokos volt, a gólya kb. 40 fokon melegíti a fiókákat...), a tűzoltók daruskocsijával felmentek a fészekbe, száraz fészekanyagot vittek, a fiókákat lecsepegtették, visszatették... , de a gólyaszülő váratlanul agresszíven reagált, kidobta a fészek szélére a fiókákat. Újra felmentek a daruskocsival, lehozták mindkét fiókát, de nem sikerült életben tartani őket... Hasonló mentőakciók sikerrel szoktak járni, a gólya elutasító reakciója nem jellemző.


Video a mentőakcióról: itt, a gólya váratlan reakciójáról itt, újra felmentek a daruskocsival és lehozták a fiókákat: itt.

Lengyelország, Miedzyrzecze: még nem keltek ki a fiókák, a tojásokat védelmezték a viharban, amíg tudták... Az egyik gólyát egy közeli réten találták meg, legyengülve, a tűzoltók fogták be, aztán a tűzoltóállomáson megszárítkozhatott... később visszament a fészekbe... párja még nem került vissza. Egy kép a fészek fórumáról - a megmentett gólya a tűzoltóállomáson:


2 megjegyzés:

k_emese írta...

Annyira szomorú....Hány kis élet lett veszett már oda.
Csak remélhetjük,hogy nem lesz több fióka pusztulás idén, már így is tragikus méreteket öltött.

G írta...

Jó lenne, ha nem lenne több elhalt fióka... , ám sajnos az a realitás, hogy lesz. De ezt a tömeges pusztulást sokkoló látni... :-(((