2010. május 6., csütörtök

Gólyafiókákra várva

A röszkei webkamerás gólyafészekben tegnapelőtt kelt ki az első fióka, azóta újabb kettő követte. (Sajnos, a helyi horgászegyesület által működtetett webkamera csak néhány kíváncsiskodót tud egyszerre fogadni a hálózatán, ezért elég nagy szerencse kell ahhoz, hogy a kép bejöjjön...)
A nagyhalászi gólyafiókák is kelnek egy-két napon belül, az első tojást április 5-én rakták. Öt tojást költögetnek. A fészek már készen áll a fiókák fogadására, sok ágat hordtak bele, amelyekből körbe "kerítést" építettek, védendő a kikelő utódokat.

Képmentések: Öregferi - Webmadarász fórum
A darányi fészekben április 11-én tojta az első megmaradó tojást (a korábbi kettőt kiselejtezték a fészekből) - még több mint egy hét, mire kikelhetnek a fiókák, négy tojás van. A nagybajomi fészekben is ugyanennyi idő a fiókákra várakozás. A hortobágyi fészekbe a kamera nem lát bele, a gólya etetésre utaló mozgásából valószínűsíthető, hogy már ott is kelt ki fióka. A kiskőrösi fészekben négy tojás van, május végére várható a fiókák kikelése. A zalaistvándi és a kölkedi gólyakamera jelenleg sajnos nem működik.

Nincsenek megjegyzések: