2010. május 19., szerda

Cinkeélet

A fribourgi cinkefészekből kilenc fióka repült ki pár nappal ezelőtt - itt látható egy video arról, hogyan etetik őket a cinkeszülők. Korai és sikeres költés volt, ritka szép fészektörténet - végigkövethető a Webmadarász fórumban itt.
(E bejegyzés összes kameraképét Betty mentette a Webmadarász fórum cinketopikjaiban.)
Több cinkeodúban követi webkamera a költést ezen a weboldalon - Nagy-Britannia, Essex.
A májusi "ősz" azonban a cinkék fiókanevelését is nagyon megnehezítette, sok fészekben van veszteség. A hollandiai cinkefészekben egy fióka sem maradt életben... A kamera már csak a kitisztított odút mutatja, remélve, hogy hamarosan lesz benne újabb költés. Ennyien voltak:
Egy nagy-britanniai fészekben egészen nagy fiókák haltak el két nap alatt sorra... Vajon mitől?Az ugyanabban a kertben - tehát hasonló időjárási körülmények között- élő másik cinkecsalád szépen fejlődik.Ebben a kékcinke-odúban is elhalt négy fióka, kettő maradt. Nagyon hidegek voltak az éjszakák. Video: itt.
Ebben a németországi fészekben három fióka maradt életben a tízből, kirepülés előtt állnak, de valami bajuk van, a fejükön látszik, hogy atka- vagy gombafertőzés(?) érte őket...
Egy Magyarországon, valahol a Mátrában bekamerázott cinkeodú - folyamatos netes közvetítés nincs, de a kamera üzemeltetője rendszeresen tesz fel videokat a weboldalára és a Youtube-ra: kikeltek a fiókák.

Nincsenek megjegyzések: