2010. március 23., kedd

Megérkeztek a darányi gólyák!?

Pár nappal korábban, mint tavaly, ma reggel hat óra után leszállt a darányi webkamerás fészekbe darányi webkamerás hím gólya, Chuck és rögvest fészekrendezgetésbe kezdett... Nem sokkal később megérkezett a párja is, Ludmilla-gólya. Kedvező légáramlatok lehetnek a levegőben, amelyeken termikelnek hazafelé a gólyák... valószínű, hogy a többi webkamerás fészekbe is hamar megérkeznek.
Kósa Ferenc erdélyi ornitológus elemzése a gólyák pár nappal ezelőtt kezdődött tömeges hazatéréséről itt: "...a meleg napsütéses idő és a gólyavonulás összefügg egymással: a gólyák vonulása elsősorban nem az aktív, szárnycsapásos repülésen alapszik, hanem a meleg, felfele irányuló légáramlatokat, az ú.n. termikeket kihasználó siklórepülésen."
Update, 23.00.
Bár a televízióhíradók is többször világgá repítették ma a hírt, időközben kétségessé vált, hogy valóban az évek óta itt költő darányi gólyapár érkezett-e meg? Esetleg egy fiatal, még fészkelőhelyét kereső gólyapár tett néhány órás látogatást a fészekben, vagy megpihentek, mielőtt továbbindultak? Mindenesetre a gólyák egész nap távol voltak, és nem jött haza egyikük sem a fészekbe éjszakára - márpedig ez nem jellemző. Mivel a darányi gólyapár nem gyűrűzött, nincs lehetőség pontos azonosításukra, legfeljebb csőrük-szemük-lábuk formája alapján lehet megsaccolni, hogy ők azok. De a gólyák, különösen így webkamerán keresztül, igencsak hasonlítanak egymásra... szóval lehet tovább drukkolni: kik voltak ők? az "igazi " darányi gólyák vagy ők még csak eztán jönnek?
Update, március 28.
Az igazi darányi gólyapár végülis virágvasárnap, március 28-án érkezett meg.

Nincsenek megjegyzések: