2010. február 10., szerda

A harmadik sastojás...

Jöhet bármi... a sasok nem adják fel. Az évszázad hóvihara négy nappal ezelőtt betemette Washington környékét, benne ezt a sasfészket is, amiben egy tojást melengetett a saspár. A tojás a hóba veszett... (lásd előző bejegyzésemet). És épp a nagy hóvihar idején jött el az ideje a második tojás megtojásának - bele a hóba. Később úgy tűnt, hogy feladták, hiszen mindkét tojás eltűnt a nagy hóban, nem őrizték tovább. A hóvihar elvonult, a nap kisütött... A hóval teli fészek közepére hordtak valami szénaféleséget. És erre a szénaszigetre tegnap, mikor elérkezett az idő, megtojta a harmadik tojást... (általában 2-3 naponta tojik újabb tojást, és 2 vagy 3 tojás kerül egy fészekaljba). De megérkezett az újabb hóvihar... a hó szakad, sast is beterítve, de remélhetjük, hogy a gondosan kialakított szénakuckóban sikerül melegen tartania ezt a tojást, és ennyi küzdelem után lesz legalább egy fiókájuk az idén.
2004 óta figyelik ezt a fészket az ornitológusok, azóta nyolc fiókát neveltek fel. 2007-ben a rossz időjárás miatt egyetlen tojás se kelt ki, 2008-ban három fiókát röptettek ki, tavaly csak egy tojás kelt ki, az a fióka sikeresen felnőtt.
A sasfészek:

Kép: http://nctc.fws.gov/discover/Journal.htm


Update, április 5.Február 13-án a sas tojt egy negyedik tojást. Abból március 21-én kikelt a fióka és már ekkora! Mert a sasok nem adták fel...!


Update, június 3. Felnőtt szépen, rendben, nagy fióka lett...

Nincsenek megjegyzések: