2009. november 9., hétfő

Renttima-daru délebbre repült...

Renttima-daru, a Finnországból indult jeladós darvak egyike, november elsején már Szegedtől délre járt, vagyis elindult a Hortobágyról a telelőhelye felé. A többi jeladós daruról nem tettek közzé még újabb helyszín-adatot, továbbra is csak az október 25-e körüli tartózkodási helyek láthatók a követési térképükön. (A Renttima-daruról szóló eddigi blogbejegyzések itt.) Renttima-daru útját már tavaly is követték jeladóval, akkor szeptember 29-én már a Hortobágyon volt, és csak november 14-én küldte délebbről az első jelet, tavalyi útja itt. Nem ment messzire, Szerbiában telelt, nem sokkal délebbre az idei november elsejei jelzett tartózkodási helyétől... Az idén október 5-én küldte először a jelet a Hortobágyról, és jóval korábban elindult délebbre, mint tavaly...

Bár egyetlen jeladós daru viselkedéséből messzemenő következtetéseket levonni aligha szabad, Renttima-daru tavalyinál jóval rövidebb idejű hortobágyi tartózkodásával esnek egybe a darvakat a területen régóta figyelő és fotózó Pusi (Madárlesők fóruma) tapasztalatai is: "Sajnos nagyon kevesen vannak a tavalyi évhez képest. A virágoskúti tavat töltik fel folyamatosan, és egyre kevesebb az a terület, ahol térdig ér nekik a víz, bár kajájuk még lenne, mert a tarlókat az eső miatt nem tudták felszántani. Én úgy érzem megzavarta őket, hogy a Kondás-tavat elvették tőlük. Tavaly órát lehetett hozzájuk igazítani, úgy húztak be oda Balmazújváros környékéről. Az idén ezért más tavaknál rendezkedtek be éjszakára, de ezeknél a halgazdasági tavaknál nem tudják a darvak szempontjait figyelembe venni, lehalászás után újra fel kell tölteni őket. "
A másik jeladós finn daru, Inka is ennél a víztározónál tartózkodott, de róla nem tettek közzé újabb helyszín-adatot, így nem tudjuk, ő is elment-e már délebbre innen.
Update, november 10.
Tettek közzé újabb adatokat a finn kutatók a jeladós darvak tartózkodási helyéről. Eszerint Inka-daru is elhagyta a Hortobágyot október 30-án, és november 9-én a Szegedhez közeli Fehér-tóról küldött jelet. Renttima-daru pedig miután elrepült Szerbiáig, november 1-én onnan küldött jelet, hamarosan visszatért Magyarország területére, Kardoskút környékére.

Nincsenek megjegyzések: