2009. október 18., vasárnap

Közelednek a finn jeladós darvak


Renttima-daru továbbra is a víztározónál állomásozik - október 5-én, 15-én és 17-én rögzítették a jeladója adatait. A másik három finn darumadár is közeledik hazánk felé - Juka-daru Lengyelország déli részéről, Upetto-daru Fehéroroszországból, Inka-daru pedig Ukrajnából küldött jelet az elmúlt napokban. Legközelebb október 27-én tesznek közzé adatokat a finn jeladós darumadarak útjáról - addigra bizonyára mindegyikük megérkezik a Hortobágyra.

Pusi, a Madárlesők fórumának tagja rendszeresen fotózza a Hortobágyon gyülekező darvakat - a következő fotóról, amely október 7-én készült, azon a területen, ahol a jeladós Renttima-daru tartózkodik, a következőket írta: " Lászlóháza és Rollaháza között van egy gyülekező hely. Dél felé itt hatalmas csapatban gyülekeznek. 10 óra felé még kevesen vannak, de délben már ennél is nagyobbra duzzad a létszám, mivel csak egy részét fotóztam. Ez egy lucernatábla, tölgyfaerdő van előtte, és egy csatorna van mellette. Gondolom ide jönnek a környező tarlókról inni. "



Ebben a sokadalomban valahol ott lehet a jeladós finn Renttima-darumadár is... Három, egymás közeli időpontból - október 5-, 15-, 17-éről is közzétettek jeladós helyszínadatot - különböző napszakokból. Ez a fotó a fenti térképen 6-ossal jelzett, déli órákból származó jeladós adat terepi helyszínét mutatja - a műholdas madárkövetés pontosan azt az adatot jeleníti meg a Google-térképen, amit a terepet jól ismerő madármegfigyelő fotós rögzített a darvak déli tartózkodási helyeként.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Hi,

This is Thomas from 'Walk the Wilderness" (http://walkthewilderness.net), reaching out to request you to give a submission (link to one of your posts on your blog) for the next edition of "I and the Bird" blog carnival, that I m hosting.

The "I and the Bird" (http://10000birds.com/iandthebird) blog carnival is all about birds. Your submission can be any post on any of your blogs but on the subject of birds. The submission need not be the latest, however it would be nice if its not too old as well.

Pl. send me (email - suresh_anand@hotmail.com) the link to your submission. Pl. also indicate the city and country where you live in your reply.

Looking forward to your reply.

Have a wonderful weekend...Thomas