2009. június 1., hétfő

Fióka a békászósas-fészekben

Képmentés: Betty - Webmadarász fórum

A következő két hét érdekes időszak lesz az észt békászósas-fészekben. Tegnap kibújt a tojásból az első fióka. (Lásd tegnapi bejegyzésemet itt.) A szürke pehelycsomó már egy fél nap alatt is szemlátomást sokat nőtt... Vajon mikor kel ki a másik tojásból a fióka? Úgy tűnik, az a tojás is lyukas már... De kikel-e egyáltalán? És mi történik a második fiókával a következő két hétben? Különleges dolog lesz ezt megfigyelni a webkamera által nyújott közelségben.
Egy nagyon érdekes írás a békászósasokról, a fiókáikra jellemző káinizmusról Szombath Zoltántól itt. "A kikelő fiókák közötti eltérés 2 – 5 nap is lehet és általában csak 5 – 10 napig „örülhetnek” egymás társaságának, mert a nagyobbik fióka durván érvényesíti az elsőszülött jogait, azaz agyoncsipkedi, elpusztítja kisöccsét, mint Kain tette Ábellel hajdanán. "
Ezen a baranyai weboldalon is érdekeset írnak: "Olyan időjárási körülmények között, amikor a tojónak folyamatosan takarni kell a fiókákat (a kikelés utáni időszak hűvös, csapadékos napjai), kivételesen előfordulhat, hogy a kisebbik fióka is életben marad. A legrégebben ismert baranyai élőhelyén 1986 óta folyamatosan költenek a sasok. Itt fordult elő 1990-ben, hogy mindkét fiókát felnevelték a szülőmadarak. Egyedülálló kísérletként az MME szakemberei foglalkoztak a második fióka megmentésének lehetőségével. Ennek lényege, hogy a kikelés után kiszedik az egyik fiókát a fészekből, majd néhány hét mesterséges táplálás után visszahelyezik ugyanoda. A szülőmadarak mindkét fiókát tovább nevelik, így a kirepülési siker a duplájára növelhető."

Nincsenek megjegyzések: