2009. március 28., szombat

Szerelmes gólyák

A madarak párosodása, tojásrakása hormonálisan szabályozott élettani folyamat, amely valószínűleg a nappalok hosszának változásával is összefüggésben van. A Bálint-nap - modernül Valentin-nap - is állítólag azért lett a szerelmesek napja, mert épp ilyenkor kezdenek párosodni a madarak ... a népi mondások szerint "Bálint napján tartják menyegzőjüket a madarak..."
Az Afrikából hazatérő magyar gólyák egy kissé később kezdik a szerelmet - néhány perccel azután, hogy a tojó megérkezik a hím által korábban elfoglalt fészekbe... Aki kitartóan figyeli például a darányi gólyafészek vagy a nagyhalászi gólyafészek életét, naponta többször is szemtanúja lehet azoknak a látványos egyensúlyozó "tornagyakorlatoknak", amelyeket a gólyapárok bemutatnak.
Ezt írja a National Geographic egyik cikke:
"A párosodási időszak körülbelül tíz napja alatt a gólyák minden energiájukkal az utódnemzésre koncentrálnak: akár naponta nyolcszor is párzanak, igaz, egy-egy aktus alig két perces.A párzási időt követő második-harmadik nap megvan az első tojás, és ezt követően két naponta újabb tojásokat rak a nőstény. 30-35 nap után kikelnek az első fiókák. "
Néhány látványos pillanat a tegnap hazaérkezett darányi és nagyhalászi gólyák első közös napjáról: Öregferi képmentései a Webmadarász fórumról .




Nincsenek megjegyzések: