2009. március 4., szerda

Sólyomnász

Egyre több sólyomfészekben lehet tojásokat látni. Bologna: Aisha és Félix az itt fészkelő sólyompár. Három tojásuk van már - közülük az egyik világosabb héjú, mint a többi.

Margó77 képmentése a Webmadarász fórumról

Ezzel kapcsolatban írta a Webmadarász fórumra az egyik fórumtag, Gábor Tapolca: "A tojások színét két festőanyag alakítja ki, mégpedig az epefestékből származó oozyan és a vérfestékből származó protoporphyrin. Ez a két festékanyag egymagában vagy mennyiségileg különböző összetételben halmozódhat fel a mészhéjban. Míg az oozyan a kék és zöld alapszíneket adja, addig a foltok színe kizárólag a protoporphyrintól függ. Ezeknek a festőanyagoknak a mennyiségétől és termelésének intenzitásától függ a tojásszín, mely a külső körülmények (táplálkozás, időjárás, izgalmi-nyugalmi állapot stb.) hatására egyes madárfajoknál igen nagy változatosságot mutathat egy fészekaljon belül is."

Másik sólyomfészek Rómában:

Itt is két tojás van már a fészekben. A sólyompár neve: Aria és Vento.

A nagy-britannia-i Derby-ben, a katedrális sólyompárjának fészkében még nem látni tojást, de a nász már javában tart: itt egy szép videofelvétel, amelyen a hím madár szerelmi ajándékot hoz a tojó sólyomnak - a tojó madár szemmel láthatóan nagyobb. Video - (a febr.27-i bejegyzésből indítható.)

Viki képmentése - további képek és info a sólymok násztáncáról a Webmadarász fórumon!

Nincsenek megjegyzések: