2009. február 9., hétfő

Gólya-híradó


Egy remek mai kép egy új webkamerás gólyafészekből, a spanyolországi Aloverából. Már a tavaszt hirdetik a szerelmes gólyák.
'Öregferi 'képmentése a Webmadarász fórumról, a teljes képsorozat is ott nézhető meg.

A magyar gólyák téli vándorútjának indulási és érkezési időpontjai nemzeti ünnepeink tájékára esnek - augusztus 20-a körül indultak el Afrikába, és március 15-e táján várhatjuk visszatértüket fészkükhöz. Tavaly nagyon korán, február 13-án megérkezett az első gólya Tüskevárra. Vajon az idén mikor és hova érkezik az első?
Max, a híres fribourgi jeladós gólya, akinek útját 1999 óta követik, fióka korában szereltek rá jeladót, Spanyolország közepén töltötte a telet - már tavaly sem repült át Afrikába, ahogy korábbi éveiben szokott. Három nappal ezelőtt már közel járt fészkéhez, ahogy a jeladó adásai alapján megrajzolták, ha tartotta eddigi tempóját, akkor már a fészkében lehet...
Fehér gólya csapatot és egy fekete gólyát is láttak Svájcban - erről is a Webmadarász fórumban van részletes információ.
A német jeladós gólyák még Afrikában vannak - PetHo-gólya Szudánban, Annamarie-gólya Tanzániában, Albert von Lotto-gólya Botswana-ban, nem indultak el vissza, várhatóan február közepéig ottmaradnak.
Jónéhány webkamerás gólyafészekben vannak már gólyák - képek a Webmadarász fórumban.
A neupotz-i (Németország) és arevalo-i (Spanyolország) fészekben a téli hónapokban nem lehetett gólyát látni, de már ott is megjelentek. A többi fészekben áttelelő gólyák vannak, akik az egész telet a fészekben töltötték, a mínusz 20 fokos hidegek idején is - például Isnyben -, többségüket rendszeresen etetik. A gólyák jól bírják a hideget, ezt az idei télen is bizonyították.

A neupotz-i gólyapár - "Öregferi" képe a Webmadarász fórumról.

Isnyben tegnap ekkora hó volt... Öregferi képe a Webmadarász fórumról.


A mannheimi gólyapár - Öregferi képe a Webmadarász fórumról.

Nincsenek megjegyzések: