2009. január 22., csütörtök

Észtországi történetek

Minden héten egyszer-kétszer közzétesznek egy-egy néhány perces videofelvételt az észtországi téli etetőket figyelő webkamerák üzemeltetői: ebben a filmben például január 18-án rögzített felvételt mutatnak, amikor öt-hat fehérfarkú sas volt az etető környékén, voltak köztük Észtországban és Finnországban meggyűrüzött sasok és gyűrű nélküliek is, nagy lármát csaptak. Látható, ahogyan egy fiatal sas elrepül egy húsdarabbal, és két idősebb sas meg utánarepül. A film végefelé eldurvul a konfliktus a hollók és a varjú között, vagy a hollók akarták elszedni a frissebb húst, vagy csak büntetésből estek neki a varjúnak, mert "odaszemtelenkedett".

(Margó77 rögzített kameraképe a Webmadarász fórumról - január 10., varjúcsapat)

Január 20-án Aivar Veide fotós a sasokat figyelő webkamera közelében elbújva fotózta a sasokat - hat sas volt az etetőnél vagy a közeli fákon. Olyan is, amelyiknek az idei az első tele, 2008-ban gyűrűzték, de olyan is, amelyik idősebb, 2004-es. A sasok egyik felén finn gyűrűk voltak. A fotón látható piros-fehér gyűrűs sasmadár fiatal, idei az első tele, Finnországban nevelkedett. A video egy idősebb, négyéves sasmadárról készült, amelyik nem gyűrűzött.
Télen a sasok összegyűlnek ezen a részen Észtországban, viszonylag közel a tengerparthoz, elegendő táplálékuk van: elpusztult vaddisznók, kacsák, lelőtt jávorszarvasok maradványai, stb. A hollók már a vadászok lövéseire felfigyelnek, és gyorsan megtalálják a lelőtt állatok maradványait, ezt a sasok is észreveszik és elveszik a húst a hollóktól. A webkamerás etető az ornitológusok számára azért fontos, mert az odagyűlt madarak között vannak gyűrűs madarak is, akiknek a gyűrűjét leolvassák, így tudják, honnan jönnek oda telelni a sasok. Sok sas érkezik pl. Finnországból, ahol keményebbek a telek, mint Észtországban, a tengerparthoz közel.
A kamera helyszínének kiválasztásánál figyelembe vették, hogy ne nézzen a nappal szembe, olyan hely kellett, ahol nem járnak például faszállítmányok, és a húst is úgy kell kitenniük, hogy a nyestkutyák, rókák ne egyék meg, de a sasok oda tudjanak szállni. Az eledelnek kitett húst húsüzemektől kapják, a maradékokat szállítják ide tőlük. Volt, amikor egyszerre 15 sast látott egy kutató a megfigyelőhelyen, volt köztük szirtisas is. Néha róka, hiúz is feltűnik ezen az etetőhelyen. További képek, videok a Webmadarász fórumban!
A másik észtországi webkamerás erdei etetőnél vaddisznókat etetnek, de gyakori vendég a róka, a nyestkutya, és madarak is, néha szarvasok, őzek. Ez a webkamera népszerűbb az internetezők között, mint a ragadozómadár-etető: 30 ezerszer nézik meg átlagosan naponta, több mint 100 országból nézték eddig, és a kattintgatók 40 %-a Észtországon kívüli, tehát komoly nemzetközi érdeklődés kíséri a vaddisznók téli táplálkozását... A tv-sztárrá lett vaddisznók magokat, búzát, árpát, kukoricát és makkot kapnak - 300 kg makkot gyűjtöttek tavaly egy észt óvodában, ez a vaddisznók egyik kedvenc eledele! Az asztalra a héjáknak és a sasoknak rakják ki a húst, de előfordult, hogy egy róka onnan is elcsente. A szarvasok, őzek eleinte féltek az éjszakai fénytől, de már odamerészkednek. Az áramot egy 150 méterre lévő vadászháztól vitték oda.
A sasetetőt figyelő webkamerára a legnézettebb napokon kb. 3000-szer kattintanak, a vaddisznókra kb. 30000-szer - a vaddisznó-kamera éjjel is megy, a sas-kamera nem. A kutatók úgy vélik, azért lettek ennyire kedvencei a netezőknek a disznók, mert afféle folytatásos történet, "szappanopera" az övéké, amibe mindig bele lehet nézni és érteni lehet, a sas-figyelő kamerán kevesebb a történés, sokszor nincs rajta madár, néha csak az időjárást lehet nézni, és a nappalok is rövidek, 5-6 órán át van csak világos. További képek, videok a vaddisznóetetőről a Webmadarász fórumban!
Észt videofelvétel - egyszerre 17 vaddisznó az etetőnél: itt.

Nincsenek megjegyzések: