2008. november 28., péntek

A kolibri nemcsak szép, hanem okos is...

Két éhes kolibrifióka várja a diónagyságú fészekben a "nektárcsepegtetést" a kaliforniai webkamerán. 12-13 naposak, két héten belül kirepülnek.

Azt írja az Index, hogy a háromgrammos kolibrik rizsszemnyi méretű agyukkal képesek emlékezni arra, hogy hol és mikor vettek legutóbb nektárt magukhoz, megtanulják, hogy az egyes virágok milyen gyorsan termelik újra a nektárt, és a látogatásaikat ennek megfelelően időzítik. Ez a NatGeo cikk is erről szól.
A NatGeoKids cikke a kolibrik táplákozásáról: "A legtöbb kolibri nektárral táplálkozik. Ilyenkor a madár egy helyben lebeg a virág előtt, sebesen ki-kiölti hosszú, vályúhoz hasonló nyelvét, és fellefetyeli az édes folyadékot a virág kelyhéből. ...A kolibrik rengeteget esznek: képesek akár saját testtömegük másfélszeresénél is több táplálékot elfogyasztani."
Video egy tenyérben tartott kolibriről.
A kolibri hátrafelé is tud repülni, és egyhelyben is tud maradni szárnycsapkodással. Percenként többezer (!) szárnycsapkodásra képes. Testsúlyának fele (!) zsír. Szíve percenként 1200-at ver, de éjszakára képes "energiatakarékos" állapotba kerülni, amikor csak 50-100-at. Naponta 100-150-szer eteti a fiókákat.
Fotó1. Fotó2. Fotó3. Nézd meg, érdemes!

Nincsenek megjegyzések: