2008. október 5., vasárnap

Áttelelő gólyák

A gólyakamerák többsége már nem is működik, hiszen a gólyák hetekkel ezelőtt elmentek Afrikába. A gólyáknak csak néhány ezreléke marad európai fészke közelében télire, a németországi webkamerás gólyák között azonban ez az arány magasabb - e megfigyelt gólyafészkek közül jónéhány van úgynevezett gólyavédelmi centrumokban, ahol a madarak télen is számíthatnak arra, hogy élelmet kapnak. (A magyar webkamerás fészkekből az összes gólya elment Afrikába.)
Biberach - mindkét gólya a fészekben telel

Biberach-Baden - itt is mindkét gólya itthon maradt
Adelsdorf
HöchstadtIsny
Opfingen - itt csak a hím gólya maradt itthon, neve Peter, és már 26 éves, ami a gólyáknál szinte matuzsálemi kornak számít. Öt fiókát nevelt fel az idén párjával. Nem jár el Afrikába, a hideg idő beálltával sok-sok éve rendszeresen eteti télen egy "gólyapapa" - (lásd a Webmadarász-fórum október 3-i bejegyzéseit)

PfaffenhausenBad Waldsee - nevezetes gólyafészek, itt lakott Willy-gólya és Antónia-gólya, volt négy nagyon kicsi fiókájuk, amikor május elején Willy-gólya elpusztult, a fiókákat pedig örökbe adták más gólyáknak, mert Antónia-gólya nem tudta volna egyedül felnevelni őket. (A gólyafiókákat kicsi korukban egyik szülő mindig őrzi, és az őrzési ösztön erősebb, mint a táplálékszerzési, így éhen haltak volna. ) Aztán jött egy fiatal gólyapár, és elűzte a fészekből az egyedül maradt Antónia-gólyát. Két héttel ezelőtt azonban Antónia-gólya többször visszatért a fészekre, és lehet rá számítani, hogy télen többször is láthatjuk. Antónia-gólya tavaly se ment el Afrikába. Pár nappal ezelőtt a fészket kitakarították, felújították a szakemberek. (Képek a Webmadarász-fórumban, #107-es bejegyzés)

Papendorf
Mannheim

Nincsenek megjegyzések: