2008. szeptember 4., csütörtök

Áttelelő gólyák

A hazai webkamerás gólyafészkek lakói mindannyian elindultak délre, de 30-40 gólya minden bizonnyal idén is áttelel nálunk - ez nem sok, hiszen nyaranta mintegy 11000 gólya fészkel hazánkban.
Híressé vált áttelelő gólya Bodrogkisfaludon Fülöp: ő már két telet itthon töltött, egy gázkazán kéményén melegedett rendszeresen, talán majd az idén is adnak hírt róla, hogy elment-e vagy sem. Fülöp lábán gyűrű van, ennek számát leolvasták, így kiderítették róla, hogy Spanyolországban kelt ki a tojásból, 2003-ban fiókaként gyűrűzték meg Aragóniában. Aztán mikor ivarérett lett, 2006-ban Magyarországon egy előző évben lakatlan fészekbe költözött. Itt a fészek adatlapja a gólyaadatbázisban, és az MME ismertetése a tavaly télen áttelelő gólyákról.
A Magyar Madártani Egyesület cikke arról, hogy milyen esélyeik vannak a télre ittragadt gólyáknak? Innen idézem: "Az itt maradó madarakat valószínûleg egy sérülés akadályozta meg abban, hogy idõben, fajtársaikkal együtt elvonuljanak. Lehet, hogy idõközben már meggyógyultak, de legyengülten már nem vállalták a hosszú utat. A hideg beköszöntével egyre kevésbé találnak táplálékot, ami pusztulásukat okozhatja. Önmagában a hideg kevésbé okoz problémát, hiszen a toll nagyon jó hõszigetelõ - gondoljunk csak az emberek által is kedvelt tollbéléses kabátra vagy pehelypaplanra. "
Egy érdekes interjú Gyarmathy Líviával, aki tíz évvel ezelőtt " A mi gólyánk" címmel egy dokumentumfilmet készített egy áttelelő gólyáról.
Egyre több költözőmadár marad itthon télire, erről egy cikk itt.
Néhány nyugat-európai webkamerás fészekben évek óta figyelhetnek meg áttelelő gólyákat az internetezők is - ezeken a gólyákon nem látszik sérülés, gyengeség, az ő áttelelésükben minden bizonnyal közrejátszik, hogy enyhébbek a telek a környéken, a fészkük közelében lévő "gólyakutató centrumok" figyelmének köszönhetően táplálékkiegészítésre is számíthatnak, és a városok közelsége is táplálékforrást jelenthet.

Nincsenek megjegyzések: