2008. szeptember 10., szerda

Pingvinekre várva


Havazott az éjszaka annak az antarktiszi kutatóállomásnak a környékén, amelynek webkameráin majd szeptember végétől a pingvinek költését figyelhetjük. (Az első kép mai, a második tegnapi, a háttérben egy jéghegy úszik...) A kutatóállomás német nyelvű blogja műholdfelvételen is megmutatja az állomás helyét. Az angol nyelvű kutatói blog egy helyes videofelvétellel várja az egy hónapon belül megérkező pingvineket.
Az Antarktisz Dél-Amerikához közel eső részén lévő kutatóállomás környékén szamárpingvinek költenek: jellegzetes ismertetőjelük az a fehér "sál", ami egyik szemüktől a másikig ér a fejükön. Szép fotók az antarktiszi szamárpingvinekről itt és itt. A szamárpingvinek egyszer költenek évente, ottani időjárás szerint késő tavasszal - amikor nálunk épp ősz van - , két tojást raknak, 36 napig tart a kotlás. Sok pingvin fészkel együtt, kolóniákban, nagy költőtelepeken. (Forrás: Wikipedia)
Ezen a Hancock Wildlife fórumon vissza lehet nézni a webkamerás pingvinkolónia elmúlt két évi költési szezonjának néhány mozzanatát. Hét webkamera van, négy majd a pingvineket mutatja közelről, ha megérkeznek, a többi webkamera pedig a kutatóállomás területét - utóbbiak ilyenkor is üzemelnek, amikor nincsenek még pingvinek.
Várhatóan október első felében érkeznek meg a pingvinek a webkamerák látókörébe, október végén-november elején rakják a tojásokat, amikből december elején-közepén bújnak ki a pingvinbébik. Ilyenek a pingvinfiókák, meg ilyenek.
Szamárpingvinből kb. 320 ezer pár él a világon, kb. 5 kg-os madarak, 80 cm körüli a magasságuk - sok információ róluk angolul ezen a pingvinoldalon.
Kb. 14 hetes korukra nőnek fel.
Egy holland nyelvű pingvinbarát fórum itt, remek képekkel a tavalyi szezonról.

Nincsenek megjegyzések: