2008. szeptember 14., vasárnap

Amerikai darvak nyomában

Itt egy amerikai weboldal különféle madarak műholdas nyomkövetési projektjeiről. (A madarak vándorlási térképeinek megtekintéséhez a Google Earth installálása szükséges. )
A darumadarak költözését Amerikában is megfigyelik. Néhány jeladóval ellátott "kanadai daru" (Grus canadensis) mozgása ezen a térképen követhető. Mostanában indulnak el délre, a térkép jelenleg az első napok útjait mutatja.
Ezt írja a piros fejebúbjukról könnyen felismerhető darukról a Wikipedia:
"Szibéria északkeleti részén és Észak-Amerika északi részén költ, telelni levonul egészen Mexikóig. Mocsarak és nedves rétek lakója. A kanadai darut a törvényes védelem ellenére még mindig üldözik a farmerek. A déli populációkat a kihalás veszélye fenyegeti."
Ezen a NatGeo weboldalon a tavaszi vándorlás darucsapatairól látható egy film - tavasszal webkamera működött ezen az oldalon a Nebraskában "állomásozó" darucsapatok megfigyelésére. A Hancock Wildlife fóruma a kanadai darvakat figyelő nebraskai webkameráról itt.Itt pedig az idei tavaszi költözés útvonala Mexikóból az északi fészkelőhelyekre. Ezen az oldalon a kanadai daru hangját is meghallgathatod.
Egy kanadai madárfórum oldala a darvakról. Sok szépséges fotó a kanadai darvakról itt!

Nincsenek megjegyzések: