2008. augusztus 24., vasárnap

Jeladós fehér gólyák

Több, jeladóval felszerelt fehér gólya útja követhető a neten.
Tán a leghíresebb jeladós fehér gólya Max: ez a térkép mutatja Max 2007 őszi útját Délre és vissza az idén tavasszal. Itt pedig sok fotó arról, hogy Max és társa négy fiókát nevelt fel idén. Max tavaly szeptember 5-én kelt útra, Dél-Spanyolországban telelt, nem ment át Afrikába. Bizonyára idei útját is közzéteszik majd a neten, hiszen Max útját sok éve követik. Korábban átjárt Afrikába, itt az 1999/2000-es vándorlás térképe, itt az egy évvel későbbi, és ezen a francia nyelvű oldalon Max élettörténete és az összes vándorlási térkép linkje. Egy német nyelvű gólyafórum Maxról itt.
Egy másik jeladós fehér gólya, Annamarie már Afrika közepén jár, ő az idén korán, augusztus 5-én elindult, és nagy sebességgel halad, naponta közel 300 km-t tett meg. Útjáról ebben a gólyafórumban - német nyelvű - tesznek közzé rendszeresen térképeket. Vándorlása során érintette Magyarország keleti sarkát is a közzétett térkép szerint. Egy honlap Annamarie gólya korábbi éveiről itt. Ebben a fórumban pedig Annamarie-gólya tavalyi telelését követték végig, ez a térkép pl. pont azt a részletet mutatja, hogyan haladt át 2007 őszén illetve visszafelé idén tavasszal Magyarországon.
PetHo is egy jeladós gólya, ő csak pár napja indult, itt adnak közre térképeket útjáról. Ennek alapján PetHo-gólya augusztus 19-én repült át Magyarországon. Útjáról folyamatosan adnak hírt német nyelven itt.

Nincsenek megjegyzések: