2008. június 30., hétfő

Röppálya

A gólyafészkek többségében a gólyafiókák felnevelődésének időszaka már a vége felé közeledik, a legtöbb fészekből egy-két-három héten belül kirepülnek a kisgólyák. Kb. 70 napos korukra tökéletes, afrikai útra kész repülőkké kell válniuk. A repülési tudásuk, képességük örökletes, mikor teljesen kifejlődik pompázatos tollazatuk, szárnyra kelnek.

A hazai webkamerás gólyafészkek közül legelőször várhatóan a zalaistvándi fiókák valamelyike hagyja el a fészket egy próbaröppenésre, ők keltek ki legkorábban, most kb. 55 naposak.
A kölkedi kisgólyák keltek ki a legkésőbb - május 29-én - a hazai gólyakamerás fészkek közül, és már ők is ekkorák. Egy hónaposak. Ők fognak legkésőbb kirepülni.
A nagyhalászi kisgólyák és a darányi kisgólyák kb. 50 naposak. A lábuk azért ilyen fehér, mert saját ürüléküket használják rá napvédő "krémnek"...
A nagybajomi webkamerás gólyák kb. 45 naposak, három fióka növekszik szépen a fészekben.
Az első kirepülés után még visszajárnak egy ideig a fészekbe, enni is kapnak még, majd hozzácsapódnak valamelyik gyülekező gólyacsapathoz és hamarosan útnak indulnak Afrikába. Először a fiatalabb gólyák veselkednek neki a nagy távnak, akár már augusztus elején, az idősebbek többnyire egy kicsit később, általában augusztus közepe-vége felé hagyják el végleg fészküket. A kisgólyák 2-3 évig Afrikában maradnak és csak ivarérett korukban térnek vissza Európába, fészket rakni, utódokat nevelni. Két hónap múlva már csak üres gólyafészkeket mutatnak majd a webkamerák...
A következő hónap azonban még izgalmas - és veszélyekkel teli! - életszakasza lesz a kisgólyáknak, amelyet érdekes lesz végigkövetni. Izgalomra a villanyvezeték-hálózat, a szigeteletlen "oszlopfők" adnak okot, ahol könnyen áramütést szenvedhetnek az épp kirepülő madarak. (Itt egy cikk erről.)
A nagy szárnycsapdosások után a fel-felugrálgatás jön a fészekben, aztán egyszercsak elröppen mindegyik... Több olyan "duplaképes" gólyakamera van, amelyeken az elröppenések jól követhetők lesznek, a zalaistvándi (4 fióka), a nagyhalászi (4 fióka), a tápiógyörgyei (3 fióka), kamerakép nagyobb teret fog be, ezeken tán az a kémény, oszlop is látható lesz, ahová először leszállnak a kisgólyák. A dunabogdányi (3 fióka), darányi (2 fióka), kölkedi (2 fióka), nagybajomi (3 fióka) kamerákon a kirepült kisgólyák útja kevéssé lesz követhető. A hortobágyi gólyakamerás fészek sorsát nemigen lehetett nyomonkövetni a kamera látószögével, ebből a fészekből nem látszódik ki fióka.
Itt egy jókedvű videoanimáció a dunabogdányi kisgólyák tavalyi repdeséséről.

Nincsenek megjegyzések: