2008. május 10., szombat

Kié lesz Willy fészke?

Gólyaharc Bad Waldsee-ben - Willy-gólya fészkét elfoglalták.


Az állatvilág, a természet törvényei kemények - gólyáéknál is az erősebb győz.
A Bad Waldsee-i webkamerázott fészek megtetszett egy fiatal gólyapárnak, és minden jel arra mutat, hogy el akarják foglalni.
Mint korábbi bejegyzéseimben megírtam, Willy, a május 5-én - valószínűleg egy más madáral folytatott harc során - megsebesült és elpusztult gólya, 1999 óta hűségesen itt fészkelt, párjaival 14 fiókát nevelt fel itt. Willy-gólya 1996-ban született, tehát ivarérettsége óta itt "lakott". Miután párja, Antónia-gólya egyedül nem tudta volna felnevelni a fiókáit, a négy, párnapos kisgólyát a gólyabarát emberek három más fészekbe vitték, ahol az ottani gólyapárok elfogadták, táplálják, felnevelik őket. Antónia-gólya pedig ott maradt egyedül a fészekben.
És alig telt el négy nap a gólya-tragédia óta, a fészekért megindult a harc. Tegnap megjelent egy fiatal gólyapár, és "bejelentette" igényét a fészekre. Órákig ültek a fészek melletti kéményen, rá is szálltak, aztán Antónia-gólya mégis vissza tudott jönni a fészkébe, stb. Az események folytatását csak találgatni lehet: vannak, akik azt jósolják, hogy Antónia marad, és a hím gólya Antóniával együtt foglalja el a fészket. De lehet, hogy Antónia-gólyát elűzik, és az új pár elfoglalja a fészket.
Egy tegnapi képen a fehér gyűrűs gólya Antónia, a távolban köröz a másik gólya.


Jelenleg a két feketegyűrűs, tehát az új gólyapár áll a fészekben.
http://www.stoerche-bw.de/home.php#webcam



Érdekes kérdés lesz az is, hogyan reagál az eseményekre az internetes gólyabarátok virtuális közössége? Willy és Antónia igen kedvelt gólyapár volt az internetezők körében, webkamerával követett életük bővelkedett szép szerelmes jelenetekben és tragédiákban is. Tavaly mindhárom fiókájuk elpusztult a hideg, esős időjárás miatt. Antónia-gólya Németországban telelt, Willy február végén tért vissza, összetalálkozásuk édes jeleneteit számos gólyaképarchívum őrzi.
Ha jön ez az új gólyapár és elűzi a megözvegyült Antónia-gólyát, vajon ilyen előzmények után szívébe fogadja-e őket is a webkamerát leső embertársaság? A fészek marad, a webkamera marad, gólyák is lesznek benne, ... és mégis...?
Antónia-gólya két évvel ezelőtt lett Willy-gólya párja. Miután beült a fészekbe és elzavarta Laura-gólyát, aki előző évben Willy-gólya párja volt és sikeresen fel is neveltek három fiókát... Antónia-gólya előző évben Félix-gólya párja volt... Laura-gólya pedig új párra lelt Eduárd-gólyában, és szorgosan etetik a fiókáikat...
Hja, kérem, gólyáéknál sem egyszerűek ám a viszonyok...

Nincsenek megjegyzések: