2008. április 20., vasárnap

Gólya-számtan

A fiatal, tapasztalatlan gólyák vannak a leg-
nagyobb veszélyben. Az adatok alapján első
életévükben a madarak 70-75 %-a elpusztul.

Összebogarásztam néhány adatot, hogy megértsem, miért is szorul fajvédelmi programra egy olyan madár, amely páronként akár négy-öt fiókát is képes évente kiröptetni. A védelmi program eredményes: a gólyanép-számlálási adatok szerint az utóbbi 10 évben 160 ezerről 230 ezerre nőtt a gólyapárok száma világszerte.

- A gólyák 50 százaléka első életévében elpusztul, mégpedig több mint 90 százalékuk áramütés, villanyvezetéknek repülés miatt. Azaz 100 kisgólyából kb. 45-öt első életévében agyoncsap az áram, néhányat valami más baj ér.
- A gólyák kétharmada-háromnegyede (!) elpusztul hároméves kora előtt.
- A gólyák 3-5 éves korukban kezdenek el költeni. -A gólyapároknak 40-70 százaléka költ sikeresen, a kirepülő fiókák átlagos száma 1,5-2,7 közötti, attól függ, milyen az időjárás.

- A gólyafészkek 90 százaléka villanyoszlopon van. Régebben kéményekre, fákra, kazlakra fészkeltek. Európában 1958-ban észlelték az első villanyoszlopra rakott fészket, hazánkban a hatvanas évek végén.
- 1941-ben 16000 pár gólya fészkelt hazánkban. Mostanság kb. 5300 pár van.
- Egy 4 fiókát nevelő gólyapárnak naponta 3 kg táplálékot kell adni a fiókáknak. Ehhez 10 órát kell naponta táplálékszerzéssel tölteniük.
- Egyes afrikai országokban vadásznak a gólyákra és megeszik őket.
- A legidősebb gólyák 30 évet is élhetnek.
- A meggyűrűzött magyar gólyák közül a legidősebb 19 éves volt, amikor elpusztult, és fiókaként gyűrűzték meg.

Lengyelországban 52 ezer pár fészkel, Belorussziában, Lettországban, Litvániában, Ukrajnában, Oroszországban és Spanyolországban is sokan vannak. Lengyelország után hazánkban a második legnagyobb a "gólyasűrűség", azaz az egységnyi területen fészkelő fehér gólyák száma.

Itt egy német cikkből származó térkép az egyes országok gólyapár-állományáról:

http://bergenhusen.nabu.de/zensus/zensus2006/images/bestaende.jpg

http://bergenhusen.nabu.de/m03/m03_01/

Egy nagyon érdekes cikk: http://www.kfki.hu/chemonet/TermVil/tv2003/tv0301/benedek.html

Nincsenek megjegyzések: