2008. március 31., hétfő

Május elején kikelhetnek a kisgólyák

A fehér gólya évente egyszer költ. A tojómadár általában kétnaponta rakja le a tojásokat, a fészekalja legtöbbször 3-5 tojásból áll. A kotlási idő 28-34 nap között változik, mindkét madár ül a tojásokon. A kotlást általában a második tojás lerakása után kezdik, ezért a fiókák nem egyszerre kelnek ki. A fiókák kikeléskor 70-80 grammosak, kb. 4 hetes korukban állnak fel a fészekben, 8-9 hetes korukban repülnek ki. A kirepülés után néhány hétig még visszajárnak a fészekbe enni és éjszakázni. A fiókák 2-3 hetes koráig egy szülőmadár folyamatosan védi, árnyékolja őket. A táplálásban mindkét szülő részt vesz.
Idemásolom a tavalyi történéseket az MME (Magyar Madártani Egyesület) honlapjáról, így könnyebb lesz követni, előrejelezni az idei eseményeket.
Forrás: http://www.golya.mme.hu/index.php?&page=2

2007.augusztus 22-én az utolsó „webkamerás gólyák” is elhagyták fészküket. Így zajlott a tavalyi nyár. A pontos dátumok nem olvashatók le a táblázatról, de az adatbázisból kikereshetők.

A négy webkamerás fészek idei történéseit folyamatosan rögzíti az MME adatbázisa:

Somogy megye > Darány > Rákóczi u. 92 (Körzeti Közoktatási Intézmény) >>
Zala megye > Zalaistvánd > Ady u. 2. >>
Pest megye > Dunabogdány > Kossuth L. u. 3. >>
Hajdú-Bihar megye > Hortobágy > Kossuth u. 1. (Hortobágy Fogadó) >>

És persze mi, webmadarászok is folyamatosan figyelünk....! A webkameráknak köszönhetően ez már nem csak tudós madarászok kiváltsága és öröme.

Tavaly Darányban április 6-án és 10-én érkeztek meg a gólyák. Május 17-én kelt ki az első kisgólya, aztán napról napra kelt egy újabb, összesen 5 kisgólya növekedését lehetett figyelni. Négy fel is nőtt közülük. Idén korábban, március 28-án megérkezett mindkét gólya. A párzási események jól követhetők a darányi kamerán. Tojás még nincs. De május elejére bizonyára várhatjuk a kisgólyákat...

Nincsenek megjegyzések: