2008. március 29., szombat

Itt a tavasz! Megjöttek a darányi gólyák!

Tegnap, március 28-án megérkeztek a darányi gólyák. A gólyarajongók által Chucknak és Ludmillának keresztelt két gólya nem együtt érkezett, Chuck, a fiú-gólya délelőtt fél 12-kor, Ludmilla, a lány-gólya délután fél 5-kor szállt le a webkamerás gólyafészekbe, a darányi iskola tetejére. A darányi gólyák megkezdték a fészek rendberakását, és a kisgólyák "készítését" is. Kb. két hét, mire láthatjuk az első tojást. Mitagadás, roppant érdekes figyelni mindezt.

Darányban már tavaly is webkamerás fészekben költöttek a gólyák, ám idén tavasszal új, a tavalyinál sokkal jobb képet adó webkamerát szereltek fel. Így örültek a darányiak az új webkamerának: http://hejo.extra.hu/golya.htm.
Jelenleg négy magyarországi webkamerás gólyafészket lehet figyelni az interneten keresztül.
A dunabogdányi gólyák tegnapelőtt - március 27-én - érkeztek, a zalaistvándiak március 22-én jöttek, és a hortobágyi webkamerás gólyafészek sem üres már.
A zalaistvándi gólyakamera nagyon lassan töltődik be, szép képet ad, de sajnos semmilyen szöveges kísérő információ nincs hozzá, a hortobágyi és dunabogdányi - folyamatos élő képet adnak! - gólyákról se lehet tudni semmit a honlapról.
A gemenci feketególyás kamerázott fészekbe nem érkeztek meg a gólyák. Csak az elmúlt évek történéseit lehet a honlapon visszanézni. A 2005-ös vándorlás műholdas kíséréséről készült térképek - http://www.blackstork.hu/ - nagyon érdekesek.
A Magyar Madártani Egyesületnek (MME) van egy adatbázisa a gólyafészkekről, onnan apránként ki lehet bányászni a webkamerás gólyafészkekről is az információkat. Minden fészeknek külön azonosítószáma van. Jelenleg 8732 fészekről gyűjtenek adatokat.
Milyen jó lenne, ha a webkamerás képek mellé odarendelnék egy linkkel a fészek hivatalos adatait is a magamfajta webmadarászoknak segítségül.
A gemenci webes gólyafészekben fekete gólyák vannak, azok nem szerepelnek ebben az MME-adatbázisban.
Darány : http://www.golya.mme.hu/index.php?p=db&ksh=31352&nest_id=3135201
Dunabogdány: http://www.golya.mme.hu/index.php?p=db&ksh=25362&nest_id=2536201
Hortobágy http://www.golya.mme.hu/index.php?p=db&ksh=04118&nest_id=0411803
Zalaistvánd : http://www.golya.mme.hu/index.php?p=db&ksh=12496&nest_id=1249601

Nincsenek megjegyzések: