2009. augusztus 11., kedd

Kirepült!

Az elrugaszkodás pillanata ... aztán huss, kirepült, megtette az első kört a fészek körül. Öregferi animációja és egy kedves Olvasónk által beküldött képsorozatok a sérült lábú sasfióka első kirepüléseiről a Webmadarász fórumban!
Mindig nagy esemény egy madárfióka életében az első kirepülés, de egy ilyen sérült lábú, bice-bóca halászsasfióka - és többezer webkamerás figyelője - számára még nagyobb. Amint az animáción és a képsorozatokon látható, ma reggel Hailuoto szigetén többször is sikeresen kirepült a finnországi fészekből a hibás ballábú fióka, második körét a fészekből kísérte tekintetével a sas-szülő és a fiókatestvér. A fióka történetéről két korábbi blogbejegyzésben is írtam: itt és itt. Még egy hónapja van a sasfiókának, hogy felkészüljön a nagy őszi vándorútra... A finnországi halászsasok szeptember 10-20-a körül indulnak el afrikai telelőhelyükre - a jeladóval felszerelt sasok elmúlt évekbeli útjairól részletes térképek láthatók itt.
Update, 21.30: A sérült lábú sasfióka ma többször is kirepült, délután csaknem három órán keresztül távol volt a fészektől, megkezdte tehát a szabad madár életét. Sikeresen szállt föl, sikeresen landolt visszaérkezéskor, láthatóan jó erőben van, a mai nap történései már okot adnak a bizakodásra a kis halászsas jövendő életét illetően. További animációk, képek, infok a mai kirepülésekről a Webmadarász fórumban!

Nincsenek megjegyzések: